Web Analytics
Vens: Tramp bi stavio veto na zakon kojim se uvodi zabrana abortusa - BetaRS

Vens: Tramp bi stavio veto na zakon kojim se uvodi zabrana abortusa

Svet | Izvor: Beta-AP | 25.08.2024 | access_time 20:00
Vens: Tramp bi stavio veto na zakon kojim se uvodi zabrana abortusa
Foto: AP/Evan Vucci

Republikanski kandidat za potpredsednika SAD Džej Di Vens izjavio je danas da Donald Tramp neće podržati zabranu abortusa na nacionalnom nivou ako bude izabran za predsednika i da bi stavio veto na takav zakon ako bi mu dospeo na sto.

"Apsolutno mogu to da garantujem. Ne želimo da imamo neprekidni federalni sukob oko tog pitanja", rekao je Vens, senator iz Ohaja, za En-Bi-Si.

Tramp smatra da odluke o tom pitanju treba da donose savezne američke države na osnovu svojih kultura i jedinstvenih političkih osetljivosti, kazao je Vens i ponovio da bi predsednički kandidat republikanaca stavio veto na zakon o zabrani abortusa ako bi ga Kongres usvojio.

Vens je odgovorio na optužbe vladajućih demokrata, iznete na njihovoj prošlonedeljnoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu, da uloga Trampa u imenovanju sudija Vrhovnog suda SAD, koje su poništile odluku u slučaju Rou protiv Vejda, ukazuje da će on zabraniti abortus na federalnom nivou. Odlukom u slučaju Rou protiv Vejda 1973. godine Vrhovni sud SAD priznao je pravo na abortus.

Međutim, napori Trampovog izbornog tima da neutrališe pitanje za koje se demokrate nadaju da će podstaći glasače na predstojećim izborima takođe dovode do rizika da odbiju pristalice koje se protive pravu žena na abortus.

Iako se Tramp u više navrata hvalio svojom ulogom u poništavanju odluke u procesu Rou protiv Vejda, on je odlučio da negira stav demokrata da će, ako se vrati u Belu kuću, otići korak dalje i zabraniti abortus.

"Moja administracija će biti odlična za žene i njihova reproduktivna prava", napisao je Tramp na svojoj platformi Trut Soušl (Truth Social).

Njegovi komentari su izazvali talas kritika konzervativaca, uključujući urednika časopisa Nešenel rivju koji je objavio članak "Trampovo napuštanje onih koji podržavaju život (zabranu abortusa) je potpuno".

Predstavnici demokrata su izrazito skeptični prema Trampu po tom pitanju.

"Američke žene nisu glupe i nećemo verovati u budućnost naših ćerki i baka uz dvojicu muškaraca koji su otvoreno govorili o blokiranju pristupa abortusu za žene širom ove zemlje", rekla je senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika