Web Analytics
Gojković navela sebe kao primer za to da položaj žena u društvu ide uzlaznom putanjom - BetaRS

Gojković navela sebe kao primer za to da položaj žena u društvu ide uzlaznom putanjom

Vojvodina | Izvor: Beta | 26.08.2024 | access_time 14:30
Gojković navela sebe kao primer za to da položaj žena u društvu ide uzlaznom putanjom
Predsednica Pokrajinske vlade Vojvodine Maja Gojković je danas u Novom Sadu ocenila da položaj žena u  društvu u Srbiji "ide uzlaznom putanjom" i da je "država jasno iskazala posvećenost promovisanju rodne ravnopravnosti i prevazilaženju rodnih podela i diskriminacije".

"Imam, pri tome, u vidu i lični primer, s obzirom da sam bila prva gradonačelnica Novog Sada u njegovoj istoriji, i to izabrana neposredno, voljom građana, a da sam sada predsednica Pokrajinske vlade, takođe  prva u njenoj istoriji. Zagovornik sam da se politikom bave žene", rekla je Gojković na prvom panelu na temu "Rodna ravnopravnost - žene kao motor razvoja društva" u organizaciji dnevnog lista "Dnevnik".

Dodala je i da je njen politički cilj i misija da društvo, kada vidi ženu na funkciji, "razmišlja šta ona ima u glavi, a ne kako izgleda".

"Borba za rodnu ravnopravnost nije gotova sve dok postoji i jedna žena koja će se u tom smislu osećati obespravljeno, ali da bi se dostigla rodna ravnopravnost, potrebna je i ženska solidarnost", navela je Gojković.

Gojković je istakla da je rodna ravnopravnost prioritet Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, te da će ta oblast biti dodatno unapređena kroz delovanje Koordinacionog tela za ravnopravnost polova.

Predsednica Skupštine Grada Novog Sada Dina Vučinić je izjavila da je taj grad "pokazao da žene nisu broj" i da su na ključne pozicije birane na osnovu svog obrazovanja, sposobnosti i iskustva.

Teme