Web Analytics
Tanker pod grčkom zastavom gori posle napada Huta, ali nema znakova izlivanja nafte - BetaRS

Tanker pod grčkom zastavom gori posle napada Huta, ali nema znakova izlivanja nafte

Zelena Srbija | Izvor: Beta-AP | 26.08.2024 | access_time 15:35
Tanker pod grčkom zastavom gori posle napada Huta, ali nema znakova izlivanja nafte
Tanker za naftu "Sunion" pod grčkom zastavom kojeg su prošle nedelje napali pobunjenici iz Jemena Huti, i dalje gori u Crvenom moru, ali nema većeg curenje nafte u more, saopštila je danas pomorska komanda Evropske unije.

Napad na "Sunion" je s najvećim posledicama među napadima koje su izveli Huta koji brodove koji prolaze kroz Crveno more gađaju u znak podrške palestinskom pokretu Hamas protiv kojeg u Pojasu Gaze ratuje Izrael. Ti napadi su nanaeli štetu svetskoj trgovini koja u vrednosti od hiljadu milijardi dolara prolazi tuda i sprečili pošiljke pomoći zraćenim zemljama Sudanu i Jemenu.

Na slikama koje je objavila organizacija EU Aspides čija je misija da zaštiti brodarstvo u toj oblasti, mogu se videti požari koji gore na najmanje devet mesta na palubi broda, natovarenog sa 150.000 tona iračke sirove nafte. Neki plamenovi su se pojavili u blizini otvora rezervoara za naftu.

"Za sada nema znakova izlivanja nafte", saopštila je misija EU.

"Sunion" je opasnost i po plovidbu i po životnu sredinu te njegov slučaj "naglašava da ovakvi napadi predstavljaju pretnju ne samo slobodi plovidbe, već i životima pomoraca, životnoj sredini, a potom i životima svih građana koji žive u tom regionu", piše u saopštenju.

Američki Stejt department je na sličan način upozorio na ekološku opasnost za Crveno more, dom mnogih vrsta.

"Posada je evakuisana, a Huti su izgleda imali nameru da potope brod i njegov teret u more", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler u subotu.

Satelitski TV kanal Huta al-Masirah objavio je fotografije i opisao da je "Sunion" bio na meti radi "kažnjavanja kompanije koja je vlasnik broda i koja se ogušila o naredbu o zabrani pristupa lukama" u Izraelu.

Posle napada Huta na "Sunion" prošle nedelje, francuski razarač koji je u patroli je spasao posadu od 25 Filipinaca i Rusa, i četiri pripadnika obezbeđenja broda, i odvezao ih u obližnji Džibuti.

Huti su napali više od 80 plovila projektilima i dronovima od početka rata u Gazi. Zaplenili su jedno plovilo i potopili dva, a poginula su četiri mornara. Neke njihove rakete i bespilotne letelice presrela je koalicija predvođena SAD u Crvenom moru.

Pobunjenici tvrde da ciljaju brodove povezane sa Izraelom, SAD ili Velikom Britanijom da bi iznudili prekid rata u Gazi. Međutim, mnogi od napadnutih brodova imaju malu ili nikakvu vezu sa zemljama na bilo koji način povezanim s tim sukobom.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija