Web Analytics
NUNS: Vlast mora da prestane da kriminalizuje novinare i vlasnike medija - BetaRS

NUNS: Vlast mora da prestane da kriminalizuje novinare i vlasnike medija

Politika | 26.08.2024 | access_time 16:10
NUNS: Vlast mora da prestane da kriminalizuje novinare i vlasnike medija
facebook.com/NUNSPress

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas predstavnike vlasti da "prestanu da kriminalizuju novinare i vlasnike medija".

"NUNS najoštrije osuđuje svakodnevna targetiranja zaposlenih u Junajted grupi (UG), predvođena predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom skupštine Srbije Anom Brnabić", navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, samo u poslednjih mesec dana su novinari koji rade u medijima Junajted grue dobili šest ozbiljnih pretnji smrću, a desio se i jedan napad.

"To je rezultat kampanje koja se vodi sa najvišeg državnog vrha protiv Junajted grupe. Poslednje u nizu bile su izjave Aleksandra Vučića da je vlasnik UG Dragan Šolak došao na ideju da ga ubije i optužba Ane Brnabić na društvenoj mreži Iks da su 'pozivi na ubistvo Aleksandra Vučića na svim Šolakovim medijima svakodnevni i sve otvoreniji i brutalniji'", piše u saopštenju.

Takve optužbe, kako je ocenio NUNS, reflektuju se na novinare koji rade u medijima čiji je izdavač UG i ugrožavaju njihovu bezbednost.

"Pretnje koje su dobili novinari Junajted grupe su prijavljene i pozivamo nadležne institucije da hitno reaguju. Nedavno lišenje slobode ekoloških aktivista pokazalo je da inastitucije i te kako imaju kapacitete kada imaju volju, odnosno, nalog da nešto urade", dodaje se u saopštenju.

Teme