Web Analytics
Venecuelanski izborni zvaničnik osudio nedostatak transparentnosti na predsedničkim izborima - BetaRS

Venecuelanski izborni zvaničnik osudio nedostatak transparentnosti na predsedničkim izborima

Svet | Izvor: Beta-AP | 26.08.2024 | access_time 16:15
Venecuelanski izborni zvaničnik osudio nedostatak transparentnosti na predsedničkim izborima
Visoki izborni zvaničnik komisije Venecuele za izbore je danas osudio "vekiki nedostatak transparentnosti" na prošlomesečnim predsedničkim izborima na kojima je Nikolas Maduro proglašen za pobednika, a opozicija tvdi da joj je ukradena pobeda.

Huan Karlos Delpino, jedan od pet članova Nacionalnog izbornog veća (CNE), objavio je danas na društvenim mrežama pismo u kojem navodi nekoliko nepravilnosti pre i na dan izbora 28. jula.

On je rekao da birački centri sporo prijavljuju rezultate s automatizovanih glasačkih mašina i da su oterani neki od opozicionih volontera koji su nadgledali prebrojavanje glasova, čime je prekršeno pravilo o transparentnosti tog postupka i o izveštavanju CNE o rezultatu.

Delpino je rekao da je obavešten da je kašnjenje od više sati uzrokovano navodnim hakovanjem CNE platforme i da je prikupljeno samo 58 odsto rezultata.

On je rekao da je u znak protesta odlučio da u izbornoj komisiji ne ulestvuje u praćenju prebrojavanja glasova iz centra podataka CNE i da ne prisustvuje ponoćnoj konferenciji za novinare kada je predsednik CNE Elvis Amoroso, lojalista vladajuće stranke, proglasio Madura za zvaničnog pobednika.

"Duboko žalim što rezultati ne služe narodu Venecuele, što ne pomažu u rešavanju naših razlika ili promovišu nacionalno jedinstvo, već podstiču sumnje kod većine Venecuelanaca i međunarodne zajednice", napisao je Delpino.

U intervjuu za Njujork tajms objavljenom danas je rekao da se krije od vlasti.

Maduro i dalje tvrdi da je reizabran za predsednika i to sa više od milion glasova prednosti. Njegova vlada je prkosila pozivima SAD, Evropske unije, pa čak i levičarskih saveznika iz Brazila, Kolumbije i Meksika da objavi zapise o glasanju koji bi podržali tu njegovu tvrdnju.

Opozicija je na internetu objavila, kako tvrdi, rezultate sa 80 odsto biračkih mašina koji pokazuju da je njen kandidat Edmundo Gonzalez pobedio s duplo više glasova nego što je dobio Maduro.

Prošle nedelje je Vrhovni sud Venecuele potvrdio rezultat glasanja i rekao da su glasovi koje je opozicija objavila na internetu falsifikovani. Vlasti su pozvale opozicionara Gonzalesa da svedoči u krivičnoj istrazi o navodnim pokušajima širenja panike osporavanjem rezultata.

Bivši diplomata Gonzales i njegov glavni pobornik, liderka opozicije Marija Korina Mačado, kriju se od izbora kada je uhapšeno više od 2.000 ljudi i širom zemlje su razbiijene demonstracije protiv izbornog rezultata.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Hronika