Web Analytics
Vučić o Severini: Spiskovi će biti ukinuti, moramo mnogo da se razlikujemo od Hrvatske - BetaRS

Vučić o Severini: Spiskovi će biti ukinuti, moramo mnogo da se razlikujemo od Hrvatske

Politika | 26.08.2024 | access_time 21:10
Vučić o Severini: Spiskovi će biti ukinuti, moramo mnogo da se razlikujemo od Hrvatske
prt.scr pink.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će spiskovi, na osnovu kojih je srpska policija zadržala hrvatsku pevačicu Severinu Vučković na granici, verovatno biti ukinuti u naredna dva-tri dana.



"To je od ranije, neki su pravili neke spiskove na kojima ima desetina ljudi. Verujem da će svi ti spiskovi da budu ukinuti u naredna dva-tri dana", kazao je Vučić televiziji Pink.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je ranije danas da je granična policija zadržala Severinu na osnovu spiskova o "verbalnim deliktima" i najavio da će na njima ubuduće biti isključivo oni koji su počinili krivična dela i oni koji predstavljaju bezbednosnu pretnju.

Vučić je kazao i da Severina "nije privođena, već samo zadržana na granici i to dva sata, ništa više" i dodao da je to "mnogo glupo i potpuno nepotrebno", ali ne zbog Severine, nego zato što Srbija "mora mnogo da se razlikuje" od Hrvatske u svemu.

"Sačuvaj me bože da vodim državu u kojoj ćemo da hapsimo svakog ko peva pesmu (Marka Perkovića) Tompsona. Sačuvaj me bože one države (Hrvatske) koja hapsi svakoga ko voli Baju Malog Knindžu. S njima nešto nije u redu, ja neću da mi budemo takvi. To što oni mrze Srbiju, govore o sebi", kazao je Vučić.

Vučić je time aludirao na slučaj advokata Nemanje Berića, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 dana zatvora zato što je u svom automobilu pevao pesmu Baje Malog Knindže.

Severina je ranije danas izjavila da su je pripadnici srpske policije zadržali četiri sata na granici i ispitivali je o genocidu u Srebrenici, hrvatskoj vojno-policijskoj operaciji "Oluja" i zašto je podržala demonstracije protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

Severina je za hrvatski portal 24 sata rekla i da "više neće doći" u Srbiju dok je na vlasti Vučić, koga je optužila da je "proterao iz države stotine hiljada Srba koji su pobegli od njegove politike i ekonomije, a da ostatak sada nastoji da truje litijumom".


Vučić: Radimo na brojnim sporazumima sa Francuskom, i o struji i o rafalima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da vlast radi na brojnim dogovorima sa Francuskom uoči ovonedeljne posete predsednika Emanuela Makrona, i da to uključuje sporazum sa francuskom elektrokompanijom.

Vučić je za televiziju Pink rekao da je taj sporazum potreban kako Srbija za 10 godina ne bi imala problema sa električnom energijom i dodao da se još radi i na ugovorima za avione "rafal", navodeći da to "još nije gotovo".

Upitan da prokomentariše tvrdnje da poseta Makrona Srbiji 29. i 30. avgusta znači postizanje dogovora o skladištenju nuklearnog otpada u Srbiji, Vučić je rekao da "ne veruje da je bilo ko naivan ili glup da u to poveruje".

"O tome se nije razgovaralo, mi imamo zakone koji to sprečavaju", naveo je Vučić.

Vučić je rekao da posle posete Makrona odmah ide u Prag na Globalni bezbednosni forum "Globsek" (GLOBSEC), a da potom očekuje dolazak u Srbiju predsednika Izraela i Kazahstana.

Vučić o Severini: Spiskovi će biti ukinuti, moramo mnogo da se razlikujemo od Hrvatske
prt.scr pink.rs

Povodom hapšenja osnivača ruske aplikacije Telegram Pavela Durova u Francuskoj, Vučić je rekao da je pre šest godina, kada se on našao na meti "blagog pravnog progona" od ruske elite, 26 zapadnih međunarodnih organizacija tražilo od ruske države da ne krši slobodu izražavanja.

"Šest godina kasnije, potpuno je normalno da taj čovek bude uhapšen, potpuno su normalni zahtevi za gašenje Telegrama, što će se i dogoditi u zapadnom svetu. Zašto? Zato što se stvari menjaju u skladu sa njihovim interesima", kazao je Vučić.



Vučić: Milijarde evra spolja su uložene protiv mene

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su "milijarde evra iz inostranstva uložene protiv njega".

"Mnogo novca spolja, milijarde su uložene protiv mene. U ovaj medijski sektor njihov, milijarde evra su uložene, sa samo jednim ciljem. Do sada nisu uspeli. Da li će uspeti, to ćemo da vidimo", rekao je Vučić za televiziju Pink.

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju najava iskopavanja litijuma i projekat "Jadar" - pokrenuta je "mašinerija laži".

"Pogledajte kako jedna laž drugu sustiže. Od toga na koliko stepeni ključa sumporna kiselina, da li je površinski ili podzemni rudnik", rekao je Vučić i ponovio da će se tek o rudniku razgovarati u naredne dve godine.

Dodao je i da će ići "u kakvo god mu selo padne na pamet" u Podrinju.

"Pitaju ljudi hoćemo li mi od toga da imamo i hoćemo li da budemo zdravi, jer su nas ovi preplašili. Ja kažem da ne znam i da ćemo videti. Nećemo da radimo ako neko neće da bude zdrav", dodao je Vučić.

Naveo je da tek treba da sedne sa predstavnicima kompanije "Rio Tinto", pa da vidi da li oni "varaju ili ne varaju".

Ocenio je i da su predstavnici opozicije litijum nekada predstavljali kao "šansu veka", a sada kao "smak sveta".

"Isti ljudi. Isti taj Đilas je govorio o šansi veka, a sada će biti smak sveta. I na stranu što su ih rastutili naučnici, stručnjaci, koji se razumeju. 90 odsto njih im govori da ne obmanjuju narod - baš ih briga, nastaviće", rekao je Vučić, demantujući navode da će se kopati litijum u Vranju i Kraljevu

Govoreći o protestima protiv iskopavanja litijuma, kazao je da je na vlasti 12 godina, a da su različite demonstracije trajale "bar pet godina".

"Gotovo su stalno bile, nikada se niko sa tolikim brojem protesta i demonstracija nije suočio. Nikada nismo nikome zabranili da šeta, da nešto kaže, nismo branili ni da upadaju u državne organe i institucije, samo smo morali da ih izbacujemo kada bi krenuli da uništavaju", kazao je on.

Prema njegovim rečima, demonstrane nisu dirali ni kada su blokirali puteve, međunarodne saobraćajnice, vozove i pruge.

"Onda bismo ih mirno zamolili da odu odatle, mirno sklonili, da bismo mogli da obezbedimo normalan život i ustavom zagarantovanu slobodu kretanja za naše građane", rekao je Vučić.

Vučić se osvrnuo i na izjave novinarke FoNeta Tamare Skroze, navodeći da ona nije rekla da bi ga trebalo ubiti, ali da je "svako mogao da razume šta je rekla, iako to nije direktno rekla".

Kako je dodao, on lično nije reagovao na te izjave, ali je reagovala predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, nakon čega je krenula "opšta i organizovana hajka i na Anu Brnabić i na njega".

"Oni su odmah to iskoristili da kažu da su oni ugroženi... I šta god im se desi, krivi su Vučić i Brnabić, a ja ništa nisam ni rekao, nisam ni odgovorio. Sve, apsolutno sve je naopačke okrenuto, sve je izvrnuto, mogu da lažu koliko god hoće", ocenio je Vučić.

Dodao je da su u odbranu Skroze stali i predstavnici Delegacije EU u Srbiji, nakon čega je upitao "šta oni u stvari rade u Srbiji".

"Koga vi obmanjujete više? Koga lažete više? Koga lažete sa tim da predstavnici vašeg diplomatskog kora dolaze na demonstracije neke, a da su se naši pojavili na bilo kakvim demonstracijama u vašim zemljama, bili bi uhapšeni odmah. Sve je naopačke okrenuto", naveo je Vučić.


Vučić se nada da će minimalna zarada biti 53.500 dinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u narednih nekoliko dana biti odlučeno koliko će biti povećana minimalna zarada u narednoj godini i da se nada da će ta povišica biti 14 odsto.

On je za TV Pink rekao da bi to značilo da će minimalna zarada biti uvećana sa 47.000 na 53.500 dinara, koliko je minimalna potrošačka korpa.

Vučić o Severini: Spiskovi će biti ukinuti, moramo mnogo da se razlikujemo od Hrvatske
prt.scr pink.rs

"Poslodavci ne mogu da budu nezadovoljni, država na sebe preuzima dobar deo tih troškova uvećane minimalne zarade", kazao je Vučić.

Dodao je da je uveren sam da će biti nastavlje privredni rast, što će omogućiti povećanje penzija pre naredne godine, odnosno u decembru za najmanje 11 odsto.

Teme