Web Analytics
PSG traži hitnu tehničku proveru vozila javnog prevoza u Beogradu - BetaRS

PSG traži hitnu tehničku proveru vozila javnog prevoza u Beogradu

Politika | 27.08.2024 | access_time 11:40
PSG traži hitnu tehničku proveru vozila javnog prevoza u Beogradu
Foto: Beta/Milos Miskov

Pokret slobodnih građana (PSG) zatražio je danas vanrednu tehničku proveru svih vozila javnog prevoza u Beogradu posle incidenta u centru grada u kom je devojčica povređena kada je na nju pao semafor kog je prethodno oborila motka trolejbusa.

Predsednik beogradskog odbora PSG Stefan Simić rekao je da je prethodnih dana bilo više "incidenata" u vozilima javnog prevoza zbog čega su podneli zahtev Gradskom sekretarijatu za javni prevoz da naloži vanredni tehnički pregled tih vozila i isključenje iz saobraćaja onih koja ne ispunjavaju propisane standarde.

"Prošle nedelje smo ponovo imali saobraćajnu nesreću u kojoj je jedan naš sugrađanin poginuo, a više njih je povređeno, autobus koji se zapalio, i teške povrede devojčice nakon što se otkačila trola. Nesreće koje uključuju vozila javnog prevoza Beograda su toliko učestala, da je veća šansa da će se u jednom danu dogoditi više od jedne nesreće, nego da neće niti jedna. To je nedopustivo za grad koji troši milijarde na autobuse", rekao je Simić.

On je na konferenciji za novinare ispred Gradske uprave rekao da GSP od Grada dobija 4,3 milijarde dinara za subvencije a da prevoz "nije bezbedan".

Po njegovim rečima, javni prevoz u Beogradu "ne funkcioniše" od kada je za v.d. gradskog sekretara za javni prevoz postavljen Radovan Kremić.

"Njegov posao nije da proverava da li autobusi kreću na vreme, već da li su oni ispravni", rekao je Simić.

Najavio je da će Skupštini grada Beograda podneti zahtev za smenu Kremića iako to, po njegovim rečima, nije u nadležnosti gradskog parlamenta.

"Radovan Kremić ne može da garantuje bezbednost građanima Beograda i zato mora biti smenjen, a pored njegove smene tražićemo i krivičnu odgovornost svih onih koji su napravili propuste koji su doveli do toga da pokvareni autobusi voze kroz Beograda. Takođe, tražimo da se izveštaj o sprovedenim tehničkim pregledima i isključenim vozilima podnosi na svakoj sednici Skupštine Beograda", dodao je Simić.

Pozvao je građane Beograda da se jave Pokretu slobodnih građana ukoliko imaju bilo kakve primedbe u vezi sa gradskim prevozom.

 

Ceo video materijal dostupan OVDE

Teme