Web Analytics
Šest saveta za roditelje: Kako se finansijski pripremiti za novu školsku godinu - BetaRS

Šest saveta za roditelje: Kako se finansijski pripremiti za novu školsku godinu

Ekonomija | 27.08.2024 | access_time 14:10
Šest saveta za roditelje: Kako se finansijski pripremiti za novu školsku godinu
Foto: Erste banka
Početak nove školske godine je na pomolu, što znači da je uveliko došlo vreme za kupovinu udžbenika, školskog pribora, odeće i mnogih drugih potrepština koje će školarcima omogućiti uspešan septembar.

Kako bi ovo, a i svako naredno polugodište prošlo bez stresa i neočekivanih troškova, predstavljamo vam nekoliko korisnih saveta kako da mudro upravljate svojim finansijama, ali da i dalje svojoj deci obezbedite baš sve što im je potrebno.
 
Planirajte budžet unapred

Pre nego što krenete u kupovinu, napravite listu svega što je potrebno vašem detetu za školu. Podelite ovu listu na stvari koje su hitne i one koje mogu sačekati. Tako ćete izbeći impulsivne kupovine i fokusirati se na najvažnije stavke. Takođe, razmislite o tome da unapred izdvojite deo novca za nepredviđene troškove, kao što su dodatni udžbenici ili ekskurzije.

Iskoristite prednosti popusta i akcija

Avgust i septembar su periodi godine kada mnoge prodavnice nude popuste na školski pribor i opremu. Planirajte svoje kupovine tokom ovih akcija kako biste ostvarili maksimalne uštede. Takođe, razmislite o mogućnosti onlajn kupovine, jer tako često možete pronaći povoljnije cene i veći izbor proizvoda.

Pametno koristite platne kartice

Platne kartice mogu biti vaš saveznik u sezoni školskih kupovina, ali samo ako ih koristite pametno. Preporučujemo da koristite debitne kartice za svakodnevne kupovine, a ako se odlučite za korišćenje kreditne kartice, pazite da ne prekoračite budžet i da redovno izmirujete svoje obaveze kako biste izbegli kamate i eventualne naknade.

Kupujte na rate, ali sa oprezom

Ako se suočavate sa većim troškovima, kao što su kupovina novog računara ili sportske opreme, kupovina na rate može biti dobar način da raspodelite troškove na duži vremenski period. Međutim, pazite da birate rate bez kamate i da ne ulazite u dugove koji mogu opteretiti vaš budžet u mesecima koji dolaze.

Razmislite o polisi osiguranja za školarce

Osim standardnog školskog osiguranja, razmislite o dodatnom zdravstvenom osiguranju za svoje dete, posebno ako se bavi sportom ili često putuje na ekskurzije ili rekreativne nastave. Mnoge banke i osiguravajuće kuće nude povoljne pakete za osiguranje dece, što može biti korisno za pokrivanje eventualnih hitnih medicinskih troškova.

Ne zaboravite na štednju

Iako su školski troškovi često neizbežni, setite se da postoji i mogućnost štednje. Na primer, mnoge banke nude posebne štedne račune za decu, koji ne samo da pomažu u učenju finansijske odgovornosti, već i omogućavaju akumulaciju sredstava za buduće troškove.

Znamo da priprema za novu školsku godinu može biti izazovna, ali uz odgovorno planiranje i mudro upravljanje finansijama, možete se pobrinuti da vaše dete ima sve što mu je potrebno, a da pri tome vaš budžet ostane pod kontrolom. Za više saveta o finansijskom upravljanju i planiranju, posetite edukativnu platformuErsteZnali.rs koju je pokrenula Erste Banka.

Teme