Web Analytics
Marsenić (Novi DSS): Istom snagom moramo da se borimo i za Kosovo i za Nedeljice - BetaRS

Marsenić (Novi DSS): Istom snagom moramo da se borimo i za Kosovo i za Nedeljice

Politika | 27.08.2024 | access_time 14:40
Marsenić (Novi DSS): Istom snagom moramo da se borimo i za Kosovo i za Nedeljice
Foto: Beta/Saša Đorđević

Potpredsednik Nove Demokratske stranke Srbije Predrag Marsenić izjavio je danas da su i Nedeljice, mesto u blizini kojeg se planira rudarenje litijuma i Kosovo podjednako Srbija i da se "istom snagom, istom silom moramo boriti i za jedno i za drugo".

Kako je saopšteno iz Nove DSS, Marsenić je za televiziju Nova S rekao da se "ogromni ekonomski resursi nalaze na Kosovu i Metohiji", kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao čitav niz sastanaka sa predstavnicima tamošnjih Srba, a da im je na tim sastancima "obećavao da će ih zaštiti".

"Vidimo šta se dešava, srpskih institucija dole više skoro da nema", rekao je Marsenić.

Kada je u pitanju borba protiv iskopavanja litijuma, on je istakao da je to pitanje, uz opredeljenje za demokratiju, "tačka koja povezuje celokupnu srpsku opoziciju", kao i da je osim protesta bitno i delovanje kroz institucije, u prvom redu u Narodnoj skupštini.

"Pritiskaćemo vlast na dva koloseka", poručio je Marsenić.

Komentarišući razgovore sa narodom koje je najavio predsednik Vučić, Marsenić je naveo da je za njega sam čin razgovora dobra stvar, ali da je upitan način.

"Predsednik države u tim razgovora nastupa kao portparol Rio Tinta koji ih promoviše", rekao je on.

Marsenić je ocenio da su "priče o atentatima na prvog čoveka zemlje (Vučića), kao i privođenje hrvatske pevačice Severine na granici, teme koje služe za odvlačenje pažnje od protivljenja litijumu".

Kada je u pitanju ekonomska situacija, Marsenić je rekao da vlast Srbiju predstavlja kao "ekonomskog tigra", a da zaduženja nisu nikada bila veća.

"Mi imamo rast, ali nemamo razvoj. Naš rast je produkt ekstremnog zaduživanja", prokomentarisao je Marsenić.

Govoreći o predstojećoj poseti predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, Marsenić je ocenio da je dobro što se predstavnici vlasti susreću sa stranim funkcionerima, ali da je činjenica da će se predsednik Makron boriti za interese svoje zemlje, a da se njegov kolega Vučić "nažalost, ne bori za naše interese".

Dodao je da ne treba očekivati veliku pomoć Zapada u borbi protiv Vučićevog režima u Srbiji.

"Nećete se dobro provesti ako zapadne političare koristite kao saveznike u borbi protiv Vučića pošto je on njihov saradnik. Prava adresa za promene je srpski narod koji mora da sazri. Srbija je naša država počev od Kosova i Metohije pa sve do Nedeljica", zaključio je Marsenić.

Teme