Web Analytics
Šikorski: Ruske pretnje nuklearnim oružjem sputavaju Kina i Indija - BetaRS

Šikorski: Ruske pretnje nuklearnim oružjem sputavaju Kina i Indija

Svet | Izvor: Beta | 27.08.2024 | access_time 22:35
Šikorski: Ruske pretnje nuklearnim oružjem sputavaju Kina i Indija
Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Šikorski je večeras rekao da se ne plaši da je ukrajinska ofanziva na ruskoj teritoriji "čačkanje nuklearnog medveda" jer, po njegovoj oceni, Rusija već godinama preti upotrebom nuklearnog oružja, ali tu spremnost sputavaju Kina i Indija.

"Rusija preti nuklearnim oružjem već godinama, ali Kina i Indija sputavaju te opasne težnje. Upotreba taktičnog nuklearnog oružja na ratištu bi bila teška i nije izvesno da bi donela odmah pobedu", kazao je večeras Šikorski u intervjuu privatnoj poljskoj televiziji Polsat.

Šikorski nije želeo da nagađa kako će se razvijati rat, ali je pohvalio Ukrajinu što je uspela da iznenadi Rusiju i prenese rat na njenu teritoriju i pretpostavio da je to u kontekstu mirovnog plana ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji će ga u septembru predstaviti kandidatima za predsednika SAD.

"Mogu da nagadjam da će tražiti da se ukine zabrana upotrebe oružja dalekog dometa zato da Rusija još više oseti cenu rata i da tako bude naterana na istinske pregovore", kazao je Šikorski.

Ruski predsednik Vladimir Putin, po rečima Šikorskog, ide iz jedne Pirove pobede u drugu.

"Putina danas možemo da uporedimo sa Pirom koji je pobedio u svim bitkama dok na kraju nije ostao bez armije. Svakih nekoliko stotina metara ukrajinske teritorije (Rusija) plaća hiljadama žrtava. Taj odnos koristi (Ukrajini) i gubitak je za Rusiju loš", rekao je Šikorski.

Poljski ministar je rekao da nema informacije da se Belorusija sprema za napad na Ukrajinu jer, kako je kazao, "Belorusi uopšte ne žele da umiru za Putina".

Šikorski je u intervjuu kritikovao republikanskog kandidata na američkim predsedničkim izborima Donalda Trampa zbog njegove izjave da ne bi branio saveznike u NATO koji ne izdvajaju obećane procente BDP-a za odbranu.

"Preko tri odsto BDP-a su samo SAD, Poljska i Grčka. Zar zaista želimo takav savez!?", kazao je Šikorski i dodao da nije ni jasno kakva bi bila Trampova politika prema Rusiji ako bi bio izabran za predsednika.

"Razgovarao sam s Trampovim ljudima i neki od njih misle da bi politika Donalda Trampa bila da zapreti Putinu eskalacijom i da bi to moglo da dovede do mira. U stvari ne znamo kakva bi bila Trampova politika", rekao je Radoslav Šikorski.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Hronika