Web Analytics
United Media obavestila međunarodnu zajednicu o napadima na nezavisne medije u Srbiji - BetaRS

United Media obavestila međunarodnu zajednicu o napadima na nezavisne medije u Srbiji

Društvo | Izvor: Beta | 27.08.2024 | access_time 23:30
United Media obavestila međunarodnu zajednicu o napadima na nezavisne medije u Srbiji
Kompanija United Media (UM) obavestila je danas međunarodnu zajednicu "o najnovijem napadu vlasti na nezavisne medije" u Srbiji, prenela je televizija N1.

UM je o tome obavestila predstavnike međunarodne zajednice, evropske zvaničnike, organizacije koje se bave zaštitom novinara i medijskih sloboda i predstavnike diplomatskog kora u Beogradu.

"Obraćamo vam se u ime UN, kompanije u okviru koje posluje više od 120 medija širom Jugoistočne Evrope, uključujući i članice EU, u vezi sa nedavnom eskalacijom napada i targetiranja nezavisnih medija u Srbiji“, navodi u pismu UM.

Mediji UM - N1, Nova, Danas i Radar percipirani su "kao retki preostali mediji sa nezavisnom uređivačkom politikom" koja je, kako je navedeno, zasnovana na objektivnom, pravovremenom i istinitom novinarstvu.

Oni rade u interesu javnosti i poštuju profesionalne standarde izveštavanja, navodi se u pismu objavljenom na sajtu televizije N1.

Upravo zbog takvog usmerenja, kako navodi UM, "suočeni su sa kontinuiranim pritiscima i napadima od strane vladinih zvaničnika, političkih lidera vladajućih partija, prorežimskih medija, i moćnih poslovnih aktera".

Pritisci su prethodnih nedelja pojačani nakon masovnih protesta širom Srbije zbog projekta iskopavanja litijuma, o čemu su izveštavali mediji UM poštujući pravo javnosti da bude informisana, navodi UM.

"Orkestrirana kampanja vrhunac je doživela istupima predsednika države i predsednice parlamenta, koji su proglasili manjinskog vlasnika United Grupe Dragana Šolaka i medije u okviru UM nosiocima zavere da se izvrši atentat na predsednika Vučića", piše u pismu.
 
To su uradili "iako su svesni da kritičko izveštavanje u javnom interesu nije revolucija, a da posedovanje udela u medijskim kompanijama nije i ne može biti bilo kakva zavera", piše u pismu.

Imajući u vidu dalekosežne posledice ovakvih propagandnih kampanja po ionako krhko stanje medijskih sloboda u Srbiji, UM kaže da je primorana da alarmira domaću i međunarodnu javnost.

"Osim što su ovakve optužbe potpune besmislice, one su opasne i neodgovorne, jer direktno ugrožavaju bezbednost novinara i onemogućavaju ih da obavljaju svoju važnu društvenu funkciju – informišu javnost o temama od javnog značaja", ukazala je UM.

UM je u pismu navela da "vlasti ne nude nijedan dokaz koji bi potkrepio tvrdnje o navodnoj zaveri", te da se "nijedna institucija nije oglasila ovim povodom“

Slobodni mediji, njihovi novinari, menadžment i manjinski vlasnici su "godinama proglašavani neprijateljima države i naroda, izdajnicima, svakodnevno su kriminalizovani i diskreditovani kroz različite kampanje širenja lažnih optužbi".

"Vlast svesno stvara toksično okruženje da bi se zastrašili novinari i nezavisni mediji, sa krajnjim ciljem da se suzbije bilo kakav kritički ton u društvu, koji odstupa od zvaničnog narativa koji oni i mediji pod kontrolom vlasti plasiraju", ukazuje UM.

UM prenosi podatke Fondacije "Slavko Ćuruvija" koji jasno pokazuju obim ovih napada: tokom 2023. pet prorežimskih tabloida objavilo je 628 tekstova u kojima su nezavisni novinari i mediji targetirani 884 puta.

"Posledice ovakvih kampanja su očigledne: više od 40 napada na novinare koji rade za N1, Novu, Radar, Danas – kako verbalnih tako i fizičkih evidentirano je u istom periodu", navodi UM.

Kako s je ukazano, "novinari su zastrašivani, stizale su im najjezivije pretnje, uključujući i pretnje smrću, praćeni su do zgrada u kojima žive", ali "počinioci su mahom ostali nepoznati, a postupanje tužilaštva i policije je bilo sporo, neadekvatno i često bez ikakvog rezultata".

U pismu se izražava bojazan da je sada na sceni "samo početak završnog obračuna sa nezavisnim medijima" i apeluje na domaće i međunarodne institucije "da ne ostanu nemi posmatrači ovog procesa".

UM smatra "da je neophodno hitno delovati u zaštiti prava na slobodu informisanja i podsetiti srpske vlasti na evropske vrednosti i standarde kojih su se obavezali da će se pridržavati".

"Apelujemo da obezbedite razumevanje situacije i skrenete pažnju na problem, kako bi bilo jasno da svet sa sve većom zabrinutošću prati događaje u Srbiji“, poruluje UM inostranim primaocima svog pisma.

Teme