Web Analytics
Kina i SAD započeli novu rundu strateških pregovora u Pekingu - BetaRS

Kina i SAD započeli novu rundu strateških pregovora u Pekingu

Svet | Izvor: Beta | 28.08.2024 | access_time 08:40
Kina i SAD započeli novu rundu strateških pregovora u Pekingu
Foto: CMG
Novu rundu strateških pregovora između Kine i SAD započeli su u Pekingu Vang Ji, ministar spoljnih poslova i član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Vang je rekao da su kinesko-američki odnosi ugroženi za obe zemlje i utiču na ceo svet, a pod strateškim vođstvom predsednika Si Đinpinga i predsednika Džoa Bajdena, lideri dve zemlje su uspeli da razgovaraju na Baliju i u San Francisku, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Osnove u odnosima između Kine i SAD-a su uzajamno poštovanje, miran suživot i obostrana korisna saradnja.

Vang je rekao da je cilj strateških pregovora sprovođenje konsenzusa postignutog na sastanku između lidera dve zemlje u San Francisku, i da će putem pregovora podstaći kinesko-američke odnose ka stabilnom, zdravom i održivom razvoju.

Saliven je rekao da je ovo njegova prva poseta Kini kao savetnika predsednika za nacionalnu bezbednost kao i da je predsednik SAD Džo Bajden uložio velike napore na upravljanju američko-kineskim odnosima, sprečavanju prerastanja konkurencije u sukob i saradnji u oblastima od zajedničkog interesa.

“Radujem se realizaciji konsenzusa koji su postigli lideri dve zemlje prilikom strateških pregovora", rekao je Saliven.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Hronika