Web Analytics
Rast Štada grupe i u prvoj polovini 2024. godine - BetaRS

Rast Štada grupe i u prvoj polovini 2024. godine

Ekonomija | Izvor: Beta | 28.08.2024 | access_time 11:05
Rast Štada grupe i u prvoj polovini 2024. godine
BETAPHOTO/Represent Communications/STADA

Nemačka Štada (Stada) grupa je ostvarila prodaju od preko dve milijarde evra u prvoj polovini ove godine, prihodi su uvećani devet odstou odnosu na isti period prethodne godine, na 2,02 milijarde evra, dok je dobit pre plaćanja kamate, poreza i amortizacije (EBITDA) uvećana 11 odsto, na 463,5 miliona evra, saopšteno je danas.

Sva tri poslovna segmenta – zdravstveni proizvodi široke potrošnje, specijaliteti i generika, doprineli su prihodima Grupe iznad trendova industrije u prvoj polovini 2024. 

"Konstantna putanja rasta Štada grupe svedoči o snazi i otpornosti naše strategije koja se zasniva na tri stuba – zdravstveni proizvodi široke potrošnje, specijaliteti i generika. Naš učinak u prvoj polovini godine, koji je iznad proseka industrije, direktan je rezultat izuzetne angažovanosti, preduzetničke vizije i kulture rasta naših oko 11.500 koleginica i kolega širom sveta", naveo je generalni direktor Štada grupe Peter Goldšmit (Goldschmidt).

Rast Štada grupe i u prvoj polovini 2024. godine
BETAPHOTO/Represent Communications/STADA/Angelika Zinzow

U saopštenju kompanije navodi se da je opšti rast prihoda i profita u prvoj polovini 2024. godine ostvaren u izazovnom makroekonomskom okruženju u kome su vodeće ekonomije stagnirale, a inflacija se zadržala, mada na nižem nivou nego 2023.

Zahvaljujući širokom portfoliju Grupe koji obuhvata specijalitete i generičke lekove koji se izdaju na recept, kao i zdravstvene proizvode široke potrošnje, Štada je uspela da obezbedi pouzdano snabdevanje pacijenata i zdravstvenih radnika, istovremeno pokazujući fleksibilnost u upravljanju negativnim finansijskim uticajem slabije potražnje u sezoni prehlade i gripa, ističe se u saopštenju.

Teme