Web Analytics
Jovančićević (DS): Odustajanje od iskopavanja litijuma možda i nemoguć posao za državni vrh - BetaRS

Jovančićević (DS): Odustajanje od iskopavanja litijuma možda i nemoguć posao za državni vrh

Politika | 28.08.2024 | access_time 16:30
Jovančićević (DS): Odustajanje od iskopavanja litijuma možda i nemoguć posao za državni vrh
Foto: Beta/Amir Hamzagić
 Profesor Hemijskog fakulteta i funkcioner Demokratske stranke (DS) Branimir Jovančićević ocenio je danas da bi sve aktivnosti kompanije "Rio Tinto" oko iskopavanja litijuma u dolini Jadra morale da se prekinu, ali da smatra da je to za političko rukovodstvo u Srbiji "vrlo težak posao, možda i nemogući".


"Možda zbog ovoga treba da padne i cela vlada, i predsednik države (Aleksandar Vučić) da krivično odgovaraju, da se vidi zašto su oni tako čvrsto obećali privatnoj kompaniji da će projekat biti realizovan", rekao je Jovančićević za televiziju N1.

Prema njegovim rečima, to jesu spekulacije, ali "postoji bojazan da su garancije toliko čvrste i jake, da se predsednik Vučić sa svojim prvim saradnicima stvarno nalazi u nezgodnoj situaciji".

Govoreći o današnjem sastanku Vučića i članova Vlade sa predstavnicima naučne zajednice o projektu "Jadar", Jovančićević je ocenio da je taj događaj "pre svega politički" i da predstavlja svojevrsno "uvlačenje akademske zajednice u politiku".

"Da je ovakav događaj organizovan pre pet, deset ili petnaest godina, to bi bio prirodan skup. Međutim, danas su, kao što možemo da vidimo, predstavnici akademske zajednice pozvani da učestvuju u jednom, rekao bih, političkom performansu", smatra on.

Šta će zajednica da kaže predsedniku, prema njegovim rečima, manje je bitno, jer je predsednik "već pripremio svoje zaključke i mi ćemo ih čuti na televizijama koje on kontroliše".

"Plasiraće se priča da se ovo nalazi u jednom transparentnom procesu, a zapravo o transparentnosti nema ništa jer je sve rađeno u tajnosti", kazao je Jovančićević.

Komentarišući najavu ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelene Begović da će biti pokrenuta mobilna aplikacija za praćenje životne sredine, profesor Hemijskog fakulteta je ocenio kao "igrariju".

"Životna sredina je jedan mnogo kompleksni problem. U Srbiji je danas životna sredina toliko urušena i devastirana, a mi ćemo problem da rešavamo jednom aplikacijom. Mi smo svedoci da je država Srbija pretvorena u kontejner, zatrpana đubretom, komunalnim otpadom, sa zagađenim vazduhom, sa zagađenim vodama. I ako će taj problem da nam reši jedna aplikacija, to je stvarno udar na našu inteligenciju", naveo je Jovančićević.

Članovi Vlade Srbije i predsednik Aleksandar Vučić održali su danas sastanak sa predstavnicima naučne zajednice o projektu "Jadar", ali su samo uvodna obraćanja Vučića i ministarke Begović bila javna, nakon čega je sastanak zatvoren za medije.

Teme