Web Analytics
Direktorat za nuklearnu sigurnost: Uvoz radioaktivnog otpada u Srbiju zabranjen zakonom - BetaRS

Direktorat za nuklearnu sigurnost: Uvoz radioaktivnog otpada u Srbiju zabranjen zakonom

Društvo | 28.08.2024 | access_time 18:30
Direktorat za nuklearnu sigurnost: Uvoz radioaktivnog otpada u Srbiju zabranjen zakonom
srbatom.gov.rs
 Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije saopštio je da zakonom koji reguliše tu oblast nije dozvoljen uvoz radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva inostranog porekla.


Dodaje se da Srbija "ne poseduje ni tehničke ni infrastrukturne kapacitete za skladištenje isluženog goriva".

U saopštenju je ocenjeno da su medijski natpisi o navodnom skladištenju nuklearnog otpada stranog porekla neodgovorni i da pogrešno informišu javnost.

"Sa druge strane Krivični Zakonik članom 266. prepoznaje krivična dela koja se odnose na protivpravno unošenje radioaktivnih materija u Srbiju kao i omogućavanje i organizovanje takvih dela, te propisuje kaznene odredbe u obliku zatvorskih i novčanih kazni", navedeno je.

U saopštenju tog Direktorata piše da je Srbija potpisnica Zajedničke konvencije o sigurnosti upravljanja istrošenim gorivom i o sigurnosti upravljanja radioaktivnim otpadom.

"Konvencija, između ostalog, prepoznaje i ističe pravo svake države da zabrani uvoz na svoju teritoriju istrošenog goriva i radioaktivnog otpada stranog porekla. Zemlje potpisnice, koje imaju potrebe za skladištenjem radioaktivnog otpada ili istrošenog nuklearnog goriva, su u obavezi da izgrade odgovarajuću infrastrukturu kao i da poseduju odgovarajuće tehničke kapacitete u skladu sa međunarodnim kriterijumima i standardima", zaključeno je.

Teme