Web Analytics
U Parizu počela ceremonija otvaranja Paraolimpijskih igara - BetaRS

U Parizu počela ceremonija otvaranja Paraolimpijskih igara

Olimpijada | Izvor: Beta | 28.08.2024 | access_time 20:15
U Parizu počela ceremonija otvaranja Paraolimpijskih igara
U Parizu je večeras počela ceremonija otvaranja Paraolimpijskih igara na kojima će do 8. septembra učestvovati 4.400 sportista iz 182 delegacije, javili su francuski mediji.

Ceremonija je počela na Trgu Konkord i u aveniji Jelisejskih polja u koreografiji Šveđanina Aleksandera Ekmana (Alexander) dok je umetnički direktor Toma Žoli (Thomas Jolly) kao i za Olimpijske igre održane od 26. jula do 11. avgusta.

Žoli je ranije rekao da svečanost nosi ime "Paradoks".

Tokom dana je u Pariz stigla je Paraolimpijska baklja, koja je prošla ulicama glavnog grada Francuske, a među nosiocima baklje bio je kineski glumac Džeki Čen.

Francuski sportisti, među kojima Sirena Samba-Majela i Rijad Salem, upalili su gorionik u prisustvu oko 500 ljudi.

Kako je ranije saopštio Paraolimpijski komitet Srbije, Srbiju će na igrama predstavljati - Željko Dimitrijević, Saška Sokolov, Aleksandar Radišić, Filip Graovac, Stefan Dimitrijević, Nebojša Đurić, sa trenerima Jovanom Đukićem, Milošem Zarićem, Ivanom Zuber, Bojanom Ilićem, Zoranom Rujevićem i Veljkom Nedeljkovićem.

Tačno 88 ruskih paraolimpijskih sportista učestvovaće na Paraolimpijskim igrama u Parizu pod neutralnom zastavom. Pored 88 ruskih takmičara, osam beloruskih sportista će takođe učestvovati pod neutralnom zastavom.

To su prve Paraolimpijske igre u Parizu.

Teme