Web Analytics
Ambasador Kine u SAD: Nema razloga da odnos Kine i SAD bude igra 'nulte sume' - BetaRS

Ambasador Kine u SAD: Nema razloga da odnos Kine i SAD bude igra 'nulte sume'

Ekonomija | Izvor: Beta | 29.08.2024 | access_time 10:15
Ambasador Kine u SAD: Nema razloga da odnos Kine i SAD bude igra 'nulte sume'
Kineski ambasador u SAD Sije Feng je na Šestom američko-kineskom poslovnom forumu ocenio da nema razloga da kinesko-američki odnosi budu igra "nulte sume", jer su dve zemlje "uveliko duboko isprepletene i praktično nerazdvojne jedna od druge".

Na forumu u organizaciji Forbsa, Sije je rekao da je u složenom svetu potraga za mogućnostima zajednička stvar, a širenje i produbljivanje saradnje najbolji put napred, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Naglašavajući da put reformi i otvorenosti Kine nikada neće prestati, Sije je istakao da će to takođe otvoriti mogućnosti za SAD i svet.

Sije je rekao da je Kina spremna da sarađuje sa SAD na jačanju dijaloga i komunikacije, rešavanju razlika i proširenju obostrano korisne saradnje, kako bi stabilizovala, poboljšala i promovisala odnose dve zemlje.

"Kao dva glavna pokretača globalnog ekonomskog rasta, Kina i SAD zauzimaju više od trećine svetske ekonomije i oko petinu svetske trgovine", rekao je Sije, dodajući da će svaka podela između dve zemlje svet učiniti samo siromašnijim.

"Suočeni sa novim okolnostima i izazovima, potraga za žrtvenim jarčevima ne rešava probleme, a trgovinski rat, industrijski rat ili tehnološki rat ne dovode do pobede", naglasio je Sije.

On je pozvao Kinu i SAD da poštuju međusobno pravo na razvoj, podrže princip reciprociteta i uzajamne koristi i pronađu rešenja kroz dijalog i konsultacije.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

IT