Web Analytics
Vučić: 12 novih francuskih 'Rafala' kupujemo za 2,7 milijardi evra, nećemo ugroziti javni dug - BetaRS

Vučić: 12 novih francuskih 'Rafala' kupujemo za 2,7 milijardi evra, nećemo ugroziti javni dug

Politika | 29.08.2024 | access_time 21:05
Vučić: 12 novih francuskih 'Rafala' kupujemo za 2,7 milijardi evra, nećemo ugroziti javni dug
 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija kupiti 12 novih francuskih višenamenskih borbenih aviona "Rafal", navodeći da je iznos ugovora - 2,7 milijardi evra.


"Ugovor je potpisan sa kompletnim logističkim paketom, od rezervnih motora, do svega drugog. Ukupna vrednost ugovora je 2,7 milijardi evra. Dvanaest potpuno novih aviona biće u vlasništvu Srbije", rekao je Vučić novinarima, nakon sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Naveo je da će ta kupovina značajno doprineti povećanju operativnih sposobnosti Vojske Srbije, zahvaljujući se Makronu što je omogućio tu kupovinu.

Vučić: 12 novih francuskih 'Rafala' kupujemo za 2,7 milijardi evra, nećemo ugroziti javni dug
Foto: Beta/Miloš Miškov


Dodao je da će Srbija 2024. i 2025. godine platiti po 15 odsto, odnosno po 421 milion evra iz budžeta, naglašavajući da to neće povećati udeo javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije.

"Potpuno kontrolišemo deficit i ni na koji način nećemo ugroziti javne finansije Srbije", kazao je Vučić.


Vučić: Ne možemo da podelimo tehnologiju 'Rafala' sa Rusijom

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, nakon što su Srbija i Francuska potpisale sporazum o nabavci 12 novih francuskih višenamenskih borbenih aviona "Rafal" za 2,7 milijardi evra, da Srbija ne može da podeli tehnologiju tih aviona sa Rusijom.

"Nemoguće je da mi transfer tehnologije prenesemo. Ne britinite, ljudi iz kompanije 'Daso' su se za to pobrinuli hiljadu puta, a ne jedanput. Ti razgovori su bili teški i naporni i ni za šta na svetu ne bi dali transfer tehnologije", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Vučić: 12 novih francuskih 'Rafala' kupujemo za 2,7 milijardi evra, nećemo ugroziti javni dug
Foto: Beta/Miloš Miškov


Dodao je da mediji sa zapada često sumnjaju u Srbiju da će da nešto radi sa Rusima, ali da neće zbog toga da se izvinjava, kao i da je ponosan na politiku Srbije.


"Ponosan sam na to što uvek poštujemo povelju UN, što se ne bi moglo reći za mnoge zapadne zemlje, posebno kada je u pitanju teritorijalni integritet Srbije, a mi smo ga i tada i danas poštovali", kazao je Vučić.


Dodao je da zna da bi Makron voleo da Srbija uvede sankcije Rusiji, ali Srbija "to nije uradila i da se ne stidi se svoje odluke".


"Da li smo nešto učinili protiv Ukrajine? Nismo. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, podržavamo povelju UN i doživljavamo ih kao prijateljski narod", rekao je Vučić, navodeći da je Srbija dala više humanitarne pomoći Ukrajine "nego svi ostali sa Balkana zajedno, pa puta 20".

Vučić: 12 novih francuskih 'Rafala' kupujemo za 2,7 milijardi evra, nećemo ugroziti javni dug


Odgovarajući na pojedine kritike iz Srbije zbog čega se avioni ne nabavljaju iz Rusije ili Kine, Vučić je pitao "kako bi ruski avioni sada došli do Srbije".


"Moj posao je da razmišljam o suverenitetu i nezavisnosti Srbije i da uradim sve što je najbolje za našu zemlju. A što da ne radimo sa Francuskom? Jesu li 'Rafali' loši avioni? Ne, 'rafal' je po našem mišljenju najbolji avion koji postoji u svetu", kazao je on.


Dodao je da Srbija ne može da dobije "meteor" rakete koje koristi Francuska, kao ni ostale zemlje u regionu, osim možda Grčke, već "mika" rakete.


Vučić: U EU nećemo ući ni ove, ni sledeće, ni one tamo godine, ali to je naš strateški put

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ne očekuje da će Srbija u narednih nekoliko godina ući u Evropsku uniju, ali da je to strateški put države.

"Hoćemo li mi sutra ući u EU? Da vam kažem, ja nisam prevarant i lažov da kažem našem narodu, kao svi drugi. Ko god nam dođe, on im kaže da prekosutra postajemo članovi (EU). Pa to su gluposti. Naravno da nećemo prekosutra da postanemo članovi EU. Ni ove, ni sledeće, ni one tamo godine nećemo da budemo član EU", rekao je Vučić novinarima u Beogradu, nakon sasatanka sa francuskom predsednikom Emanuelom Makronom.

Vučić: 12 novih francuskih 'Rafala' kupujemo za 2,7 milijardi evra, nećemo ugroziti javni dug


Dodao je da ni EU nije "luda i oduševljena" za Srbijom, kao ni da građani Srbie "ne skaču u nebo kada čuju EU" kao nekada, ali da bez obzira na sve, to ostaje strateški put Srbije.


"Nemamo kuda drugo i ne idemo nigde drugo. Zato - pragmatično, racionalno, šta je to što mi možemo da uradimo za njih, šta je to što oni mogu da urade za nas, šta je to što je dobro za naše građane. Hvala predsedniku Makronu što je to uvek razumevao", kazao je Vučić.


Dodao je da je Francuska na mnogo načina pružala podršku Srbiji, kao i da je zahvalan i Makronu i francuskim diplomatama na tome.


"U mnogo situacija, Francuska je razumela poziciju Srbije koja nije laka i nije jednostavna i nije je uvek lako i jednostavno razumeti, zato što je drugačija", dodao je predsednik Srbije.


Predsednik Makron je, prema njegovim rečima, podržavao i bio jedan od inicijatora da se Srbiji otvori novi klaster u evropskim integracijama.


Vučić je rekao i da ne zna koji je klaster bio u pitanju, treći ili četvrti, dodajući da ga "ne zanimaju te birokratske stvari", već da ga interesuju pitanja o kojima je večeras razgovarao sa Makronom - pitanje zelenih koridora, jedinstvenog prostora za plaćanje, PEM konvencija i rešavanje problema koji "mogu nešto da donesu građanima Srbije".

Teme