Web Analytics
Vučević sindikatima predložio dvocifreno povećanje plate za prosvetare od 1. januara 2025. godine - BetaRS

Vučević sindikatima predložio dvocifreno povećanje plate za prosvetare od 1. januara 2025. godine

Politika | 29.08.2024 | access_time 21:20
Vučević sindikatima predložio dvocifreno povećanje plate za prosvetare od 1. januara 2025. godine
Foto: Beta/Milan Ilić
Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je predstavnicima prosvetnih sindikata predložio da prosvetni radnici od 1. januara 2025. godine imaju procentualno dvocifreno povećanje planta (10 odsto ili više).


Kako je saopšteno iz Vlade, Vučević je naveo da bi to povećanje bilo za 50 odsto veće od povećanja plata ostalih zaposlenih u javnom sektoru.

Prema njegovim rečima, time bi se značajno približilo cilju da početna plata u prosveti bude izjednačena sa prosečnom platom u Srbiji, što je jedan od zahteva sindikata.

Vučević se, kako se dodaje u saopštenju, zahvalio sindikatima na otvorenom i iskrenom razgovoru, dodajući da ima "potpuno razumevanje za stavove zaposlenih, prema kojima se odnosi sa punim poštovanjem".

Na sastanku, kome su prisustvovale i ministarke prosvete i pravde, Slavica Đukić Dejanović i Maja Popović, je dogovoreno da se razgovori nastave za dve nedelje.

Ministarka Popović je navela da će u oktobru početi javna rasprava o izmanama Krivičnog zakonika koje predviđaju uvođenje krivičnih dela napada na lica zaposlena u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama.

Kako je dodao premijer Vučević, izmene Krivičnog zakonika trebalo bi da budu usvojene u Skupštini Srbije do kraja godine.

Reprezentativni sindikati prosvetnih radnika saopštili su ranije da su na današnjem sastanku u Vladi Srbije obavešteni da "nema mogućnosti" za povećanje njihovih zarada do kraja godine i da se prvo naredno povećanje plata može očekivati od januara 2025. godine.

U saopštenju su naveli da im je Vlada Srbije dala obećanje da će povećanje zarada zaposlenima u osnovnim i srednjim školama biti veće od planiranih povećanja za ostale korisnike iz javnog sektora, ali tek od sledeće godine.

"Zatečeni smo dobijenim informacijama da novu školsku godinu treba da započnemo bez povećanja zarada i da država do kraja kalendarske godine nema novca za dodatna povećanja. Neočekivano svakako jeste, da se jednog dana saopšti jedna, a drugog sasvim drugačija informacija", saopštili su sindikati.

Naveli su i da je "dodatnu zabunu" unela informacija Ministarstva finansija da će planirano povećanje zarada biti različito raspoređeno nastavnom i nenastavnom osoblju.

"Osnovne zarade zaposlenih u obrazovanju trenutno su daleko niže od republičkog proseka, a obećanjima koje Vlada daje neće se dostići ni u januaru 2025. godine", saopštili su sindikati i za ponedeljak, 2. septembar, kada počinje nova školska godina, najavili konferenciju za novinare na kojoj će obavestiti javnost o daljim koracima.

Teme