Web Analytics
Povoljne ocene prvog intervjua Kamale Haris, kandidatkinje za prvu predsednicu SAD - BetaRS

Povoljne ocene prvog intervjua Kamale Haris, kandidatkinje za prvu predsednicu SAD

Svet | Izvor: Beta | 30.08.2024 | access_time 16:05
Povoljne ocene prvog intervjua Kamale Haris, kandidatkinje za prvu predsednicu SAD
Kamala Haris je o tome kako planira da se nosi s Donaldom Trampom i pobedi na predsedničkim izborima u svom prvom intervjuu otkako je postala kandidatkinja demokrata govorila prošle noći na televiziji Si-En-En (CNN), izbegavajući greške koje bi mogle da uspore njen uspon, ocena je ove televizije.

Tramp i njegovi saveznici su optužili Haris da izbegava novinare i predviđali da će je promene u njenoj politici koštati pobede na izborima.

Haris su više legle šire teme nego objašnjavanje detaljnijih nacrta političkog programa, a takođe je odbila da do kraja objasni stav o imigraciji i energetici.

Ali ona je ipak bila spretnija, disciplinovanija i spremnija nego 2020. kada je takođe tražila demokratsku nominaciju. U intervjuu snimljenom ranije, nije pravila upadljive greške i delovala je spremno za debatu koju će imati sa Trampom 10. septembra u Filadefliji, navodi CNN.

Nedelju dana pošto je u govoru na demokratskoj konvenciji rekla da je vreme da "okrene stranicu" od Trampove politike podele, ona je odbila da odgovori na njegove provokacije zbog njenog rasnog identiteta, rekavši da su to "isti stari trikovi".

Njen odgovor je pokazao da ona nema nameru da dozvoli da njenu kampanju zahvate pitanja o rasi, iako će činjenica da je ona prva crnkinja koja će potencijalno postati predsednica SAD, činiti veliki deo kampanje.

Haris je bila opuštena i pragmatična, u suprotnosti sa otrcanom samoopsednutošću njenog protivnika, ocenjuje CNN.

Njeno držanje, dok je pokušavala da apeluje na dostupne glasače koji nisu bili oduševljeni odlazećim predsednikom Bajdenom, verovatno je ispunilo većinu ciljeva njenog štaba za taj intervju i bilo je u skladu s njenom očiglednom strategijom da njena strana bude "sigurna luka" za svakog Amerikanca kome se Tramp gadi.

Intervju je takođe iskoristila da napadne Trampov karakter i ponašanje, što je osnova argumentacije koju iznosi biračima.

"Nažalost, mislim da smo u poslednjoj deceniji u bivšem predsedniku Trampu imali nekoga ko je zaista gurao agendu koja se odnosi na obezvređivanje karaktera i snage američkog identiteta koji ujedinjava našu zemlju", rekla je Haris.

Na mitingu u Savani u Džordžiji, gde je intervju obavljen pre nekoliko dana, ona je upozorila svoje pristalice da je nedavna odluka Vrhovnog suda SAD kojom je Trampu ukinut značajan deo imuniteta od krivičnog gonjenja, značila da će bivši predsednik tražiti osvetu protiv ljudi koji se ne slažu s njim.

Demokrate veruju da Amerikanci žude za umerenošću posle decenije Trampovog malignog narcizma i borbe Džozefa Bajdena sa starošću, ocenjuje CNN.

Možda je najslabiji odgovor Haris bio prvi, komentar je britanskog Gardijana.

Kada ju je Dejna Beš sa CNN pitala šta će raditi prvog dana u Beloj kući, Haris je odgovorila: "Pa, ima nekoliko stvari. Reći ću Vam, pre svega, jedan od mojih najvećih prioriteta je da učinimo sve što možemo da podržimo i ojačamo srednju klasu…”.

Politički konsultant Frenk Lunc  nije bio impresioniran, tvitujući: "Njen odgovor je bio toliko nejasan, da je u suštini bio bezvredan. Loš početak"-

Kada je Trampu postavljeno isto pitanje o prvom danu, rekao je da će biti diktator, prenosi Gardijan.

Haris je zatim upitana o njenom stavu o "Zelenoj agendi".

Izbegla je gaf, ali je dala odgovor koji je na granici začuđujućeg: "Uvek sam verovala i govorila da je klimatska kriza stvarna, da je hitna stvar na koju treba da primenimo metriku i da se držimo rokova".

Bolje je objasnila svoj zaokret u dekriminalizaciji ilegalnih prelazaka granice, ističući da je ona, kao bivša državna tužiteljka Kalifornije, jedini kandidat koji je procesuirao transnacionalne kriminalne organizacije koje trguju oružjem, drogom i ljudima, a zatim je optužila Trampa za "unižavanje zakonodavstva na granici", piše Gardijan.

Zauzela se za sveobuhvatan pristup ratu Izraela i Hamasa u Gazi uz pravo Palestinaca na sopstvenu državu, prenosi CNN.

Haris je rekla da Izrael mora imati pravo da se brani, ali da je "previše palestinskih civila ubijeno".

Dok administracija SAD nastoji da posreduje za sporazum Izraela i Hamasa da se oslobode preostali taoci i postigne prekid vatre, Haris je rekla da se mora postići dogovor.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Hronika