Web Analytics
Nikezić tvrdi da Srbija 'Rafale' plaća po ceni 75 odsto većoj od tržišne - BetaRS

Nikezić tvrdi da Srbija 'Rafale' plaća po ceni 75 odsto većoj od tržišne

Politika | 30.08.2024 | access_time 17:25
Nikezić tvrdi da Srbija 'Rafale' plaća po ceni 75 odsto većoj od tržišne
Foto: Beta/Amir Hamzagić
 Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić izjavio je danas da Srbija francuske višenamenske avione "Rafal" plaća po ceni 75 odsto višoj od tržišne.


"Zašto Srbija za 'Rafale' plaća 75 odsto veću cenu od tržišne ako je sporazum 'na komercijalnom nivou dobro urađen', kako kaže (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić? Grčka je za 18 'Rafala' sa pratećom opremom platila 2,3 milijarde evra, a Srbija za 12 'Rafala plaća' 2,7 milijardi evra", naveo je Nikezić u saopštenju.


On je ocenio i da će sve nove dogovorene projekte sa Francuskom, tokom posete predsednika Emanuela Makrona, Srbija plaitit novim zaduživanjem, i da će "krajnji rezultat toga biti rast javnog duda zemlje na više od 40 milijardi evra".

"Ovo je nažalost praksa prethodnih godina, da se državnim parama i najvrednijim resursima 'kupuju' državne posete, što smo imali prilike da vidimo i na primeru Kine, Emirata i Mađarske, a na kraju se sve završi preplaćenim projektima koji se dogovaraju mimo javnosti, bez stručne rasprave, bez studija izvodljivosti, mimo tendera i kroz ogromno zaduženje koje se meri u milijardama evra", ocenio je Nikezić.

Prema pisanju medija, Grčka je 2021. godine od Francuske kupila 12 polovnih i šest novih aviona "Rafal", po ceni od 2,5 milijardi evra.

"Rafale" je iste godine od Francuske kupila i Hrvatska, koja je za 12 polovnih aviona platila 1,13 milijardi evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć, nakon što su Srbija i Francuska potpisale sporazum o nabavci 12 novih francuskih višenamenskih borbenih aviona "Rafal", da je iznos ugovora - 2,7 milijardi evra, ali da to neće ugroziti javni dug države.

"Ugovor je potpisan sa kompletnim logističkim paketom, od rezervnih motora, do svega drugog. Ukupna vrednost ugovora je 2,7 milijardi evra. 12 potpuno novih aviona biće u vlasništvu Srbije", rekao je Vučić novinarima, nakon sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Teme