Web Analytics
Povećan broj pripadnika KFOR-a na mostu na Ibru - BetaRS

Povećan broj pripadnika KFOR-a na mostu na Ibru

Kosovo | 31.08.2024 | access_time 12:25
Povećan broj pripadnika KFOR-a na mostu na Ibru
Foto: ARMI

Od jutros na glavnom mostu na reci Ibar u Mitrovici primećen je veći broj pripadnika KFOR-a, italijanskih karabinjera nego obično, javljaju prištinski mediji sa lica mesta.

Iz KFOR-a koha.net nije dobila odgovor o čemu se radi i zašto je povećan broj njenih pripadnika, dok su iz Kosovske policije izjavili da se radi o vežbi koja se tu održava.

Kosovska policija je juče zatvorila pet objekata srpskih privremenih institucija u opštinama na severu, što je osudila međunarodna zajednica.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Velika Britanija, Nemačka i Francuska i drugi akteri izrazili su zabrinutost i razočaranje tom akcijom, nazvavši je nekoordiniranom akcijom Vlade.

Most na Ibru je poslednjih meseci "vruća tema" otkako je Vlada insistirala na njegovom otvaranju, a međunarodna zajednica je stavila do znanja da ne podržava tako nešto.

Iako je otvaranje mosta na Ibru više puta najavljivano, ni premijer Kosova Aljbin Kurti, ni ostali kosovski zvaničnici ne pominju datum kada bi to moglo biti.

Pre dve nedelje je pozitivno ocenjeno građevinsko stanje mosta za saobraćaj motornih vozila.

Vlada Kosova je najavila da predstoje razgovori s građanima i udruženjima i "sveobuhvatna kampanja o koristi i ciljevima" otvaranja mosta, a jedan takav sastanak je održan pre dve nedelje u Skupštini opštine Severna Mitrovica.

Otvaranju mosta na Ibru se protive predstavnici SAD, zemalja "velike petorke", EU i KFOR koji svi zahtevaju da se o tome postigne dogovor u okviru dijaloga Srbije i Kosova koji se vodi u Briselu.

Teme