Web Analytics
Institut za srpsku kulturu u Leposaviću: Naše prostorije pod opsadom policije Kosova - BetaRS

Institut za srpsku kulturu u Leposaviću: Naše prostorije pod opsadom policije Kosova

Kosovo | 31.08.2024 | access_time 13:30
Institut za srpsku kulturu u Leposaviću: Naše prostorije pod opsadom policije Kosova
Foto: Beta/Armenija Zajmi Besevic

Institut za srpsku kulturu u Leposaviću je danas saopštio da posle nasilnog i nezakonitog upada u prostorije tog Instituta kosovska policija drži taj prostor pod opsadom, "čime ozbiljno ugrožava opstanak te institucije i bezbednost njenih zaposlenih".

U saopštenju se navodi da je "tokom napada" odneta dragocena računarska oprema, neophodan inventar i verovatno ključni dokumenti.

"Ovaj akt vandalizma koji je praćen pljačkom i skrnavljenjem kulturnih dobara, jeste deo šire kampanje usmerene protiv srpskog naroda i njegovog bogatog kulturnog nasleđa", piše u saopštenju.

Institut za srpsku kulturu je ukazao da je "kao žarište naučnog istraživanja i čuvar neprocenjivih kulturnih vrednosti, predstavlja ne samo stub srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, već i važan deo evropskog kulturnog prostora".

Institut je naveo da je decenijama posvećen očuvanju i promociji srpske kulture, istorije i jezika, "pružajući neprocenjiv doprinos razumevanju naše zajedničke evropske baštine".

Navodi se da taj "čin nasilja nije samo napad na srpski narod, već je i udarac u temelje demokratskih vrednosti i vladavine prava".

"Zato apelujemo na međunarodnu zajednicu da osudi ovaj sramni čin i preduzme sve neophodne mere kako bi se zaštitila ova važna institucija i omogućio nastavak njenog rada. Takođe, pozivamo sve ljude dobre volje da se ujedine u odbrani kulture i tolerancije, jer samo zajedno možemo da izgradimo bolju budućnost za sve", stoji u saopštenju Instituta za srpsku kulturu Priština - Leposavić.

Teme