Web Analytics
Skup 'Afrički partneri' podstiče bližu saradnju kineskih i afričkih medija - BetaRS

Skup 'Afrički partneri' podstiče bližu saradnju kineskih i afričkih medija

Svet | Izvor: Beta | 31.08.2024 | access_time 14:15
Skup 'Afrički partneri' podstiče bližu saradnju kineskih i afričkih medija
FOTO: CMG
Suočeni sa velikim promenama u svetu koje nisu bile viđene u jednom veku i trendom razvoja informacionih tehnologija, kineski i afrički mediji treba da se pridržavaju koncepta obostrano korisne saradnje, ocenili su učesnici medijske kampanje "Afrički partneri - Simfonija civilizacija i digitalna izgradnja snova" koja je održana u Pekingu.

Kineski i afrički mediji treba da istražuju put ka modernizaciji i unapređuju blagostanje ljudi na osnovu sopstvene realnosti, kako bi se kontinuirano konsolidovala javna podrška kinesko-afričkoj saradnji i gradila fer, objektivna, pozitivna i zdrava globalna ekologija javnog mnjenja, dodali su.

Događaj je organizovala Kineska medijska grupa (CMG), sa ciljem da produbi medijsku razmenu i saradnju između Kine i Afrike i promoviše razmenu i uzajamno učenje među civilizacijama u digitalnom dobu.

Skupu je prisustvovalo više od 200 predstavnika međunarodnih organizacija, medija, tink-tenk organizacija i drugih krugova iz Kine i više od 20 afričkih zemalja.

Predsednik Ugande Joveri Kaguta Museveni, predsednik Centralnoafričke Republike Fosten Arkanž Tuadera i predsednik Republike Sejšela Vavel Ramkalavan takođe su poslali video poruke, izražavajući spremnost da ojačaju medijsku razmenu i prodube praktičnu saradnju između Kine i Afrike, prenosi CMG.

Zamenik načelnika Odeljenja za publicitet CK KPK i predsednik Kineske medijske grupe Šen Haisijung rekao je u svom govoru da je Treća plenarna sednica 20. Centralnog komiteta Komunističke partije Kine dala veličanstvenu sliku reformi i pružila nove mogućnosti za konsolidaciju kinesko-afričkog sveobuhvatnog strateškog kooperativnog partnerstva.

On je rekao da CMG aktivno preuzima odgovornost glavnog međunarodnog medija, gradi mostove za kulturnu razmenu između Kine i Afrike i igra važnu i jedinstvenu ulogu u pričanju priče o Kini, saradnji Kine i Afrike i o zajednici sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo.

Učesnici događaja su rekli da su odnosi Kine i Afrike, pod strateškim vođstvom predsednika Si Đinpinga i lidera afričkih zemalja, ušli u novu fazu zajedničke izgradnje kinesko-afričke zajednice sa zajedničkom budućnošću na visokom nivou.

Učesnici skupa su potvrdili da su mediji važan nosilac za promovisanje razmene i međusobnog učenja među civilizacijama i da igraju jedinstvenu ulogu u promovisanju međuljudske razmene.

Na događaju je prikazan dokumentarac CMG-a "Bliski prijatelji kroz kontinente", koji panoramski prikazuje rezultate saradnje Kine i Afrike u nauci i tehnologiji, ekonomiji i kulturnoj razmeni.

Taj dokumentarni film će biti emitovan na više kanala CMG-a na kineskom i više stranih jezika tokom Foruma o kinesko-afričkoj saradnji 2024, a biće i emitovan u mnogim afričkim zemljama.

U Pekingu će se uskoro održati Forum o kinesko-afričkoj saradnji 2024, koji bi trebalo da otvori novi prostor za razvoj kinesko-afričkih odnosa i napisati novo poglavlje u izgradnji kinesko-afričke zajednice sa zajedničkom budućnošću.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Rukomet

Zelena Srbija

Hronika

Scena