Web Analytics
Počela akcija 'Najbolja cena' koja nudi jeftinije proizvode iz 81 kategorije - BetaRS

Počela akcija 'Najbolja cena' koja nudi jeftinije proizvode iz 81 kategorije

Ekonomija | 01.09.2024 | access_time 12:30
Počela akcija 'Najbolja cena' koja nudi jeftinije proizvode iz 81 kategorije
Foto: Beta/Milan Ilić

U Srbiji je danas počela akcija "Najbolja cena" koja će omogućiti građanima da do 31. oktobra u više od 2.500 radnji širom zemlje povoljnije kupe prehrambene i proizvode za ličnu higijenu i kućnu hemiju, iz 81 kategorije, a koji će imati cene niže od uobičajenih akcijskih i koji će u proseku biti jeftiniji za 26,82 odsto.

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović, koji je prisustvovao početku akcije u prodavnici trgovinskog lanca DIS, zajedno sa predsednikom Privredne komore Srbije (PKS) Markom Čadežom, istakao je da su kroz 81 kategoriju proizvoda obuhvaćene sve grupe životnih namirnica bitnih za potrošače, od mesa i mleka do povrća, voća, ali i proizvodi za ličnu higijenu i kućna hemija.

"Želimo da damo podršku građanima. Znamo da je septembar tradicionalno najosetljiviji mesec, deca kreću u školu i troškovi rastu", rekao je Momirović.

Naglasio je da je nova akcija snižavanja cena ambicioznija, sa većim sniženjima, većeg broja proizvoda.

Momirović je kazao da je akcija jedna od mera za snižavanje inflacije.

"Već šest meseci imamo trend smanjivanja inflacije. Prethodnog meseca imali smo blagu stagnaciju, a ne želimo da inflacija u produženom trajanju stagnira na oko četiri odsto, već želimo da je spustimo na ispod tri odsto i ovo je jedna od mera", rekao je ministar.

On smatra da je prethodna slična akcija "Bolja cena", koja je obuhvatala manji broj proizvoda i manje sniženja, "bila potcenjena u smislu smanjivanja inflacije".

"Prema analizi Republičkog zavoda za statistiku, utvrđeno je da je akcija 'Bolja cena' doprinela smanjivanju inflacije od 16 odsto", kazao je Momirović.

Dodao je da tokom te akcije ni u jednom trenutku nije došlo do nestašice proizvoda, naglašavajući da je bila dobro koncipirana i dobro sprovedena, te da očekuje da će i nova akcija biti takva.

On je negirao napise u javnosti da je to regulatorna, agresivna mera Vlade Srbije i da postoji samo u Severnoj Koreji, ističući da je Srbija zemlja tržišne ekonomije.

"Ne negiramo akcijom nijedan element tržišne privrede", kazao je on i dodao da samo trgovinski lanci, koji učestvuju u akciji, njih desetak, zapošljavaju ukupno 50.000 ljudi.

Predsednik PKS Marko Čadež ocenio je da je akcija "Najbolja cena" jedan od najboljih i najinovativnijih načina saradnje države i privrede u ublažavanju, kako je naveo, psihološke inercije inflacije.

Kako je objasnio, psihološka inercija inflacije znači da je i nakon stabilizacije cena na tržištu na kome su postojali problemi, poput skupljih sirovina i energenata, uobičajeno da se cene robe ne vraćaju na niže, često iz straha šta će se deševati ubuduće, zbog čega smatra da je akcija "Najbolja cena" važna.

"Ovakva akcija se preliva i na druge proizvode", kazao je Čadež, navodeći kako očekuje da se dodatno spuste cene i drugih proizvoda.

Podsetio je da su profitne marže trgovinskih lanaca u Srbiji niže nego u Evropskoj uniji.

V.D. pomoćnika ministra trgovine Žarko Malinović kazao je da 12 trgovinskih lanaca koji učestvuju u akciji "Najbolja cena" zajedno imaju profitnu stopu od 2,9 odsto u proseku.

"Nivo razvijenosti konkurencije u Srbiji veći je nego u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Tri najveća lanca u Hrvatskoj imaju više od 50 odsto tržišta, a naših 10 najvećih lanaca ima manje od 50 odsto tržišta u Srbiji. Konkurencija je najbolji način da se borite za niže cene. Mi nismo morali da uradimo nikakvu intervenciju na tržištu, već su trgovci sa dobavljačima omogućili da imamo konkurentnije cene, pritom ne narušavajući međusobnu konkurenciju", kazao je on.

Generalni direktor kompanije DIS Ivan Šuleić kazao je da se taj trgovinski lanac odazvao pozivu Vlade Srbije da se pridruži akciji "Najbolja cena" u kojoj je zajedno sa dobavljačima obezbedila 104 artikla.

"Našim potrošačima su od danas proizvodi na akciji dostupni u svim prodavnicama širom Srbije, koji su posebno obeleženi sa natpisom 'Najbolja cena'", kazao je on.

Kako je ranije saopštio predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, akcija "Najbolja cena" će obuhvatiti 700 različitih proizvoda, a pojeftinjenje će omogućiti da domaćinstvo mesečno može da uštedi od 8.000 do 22.000 dinara.

On je naveo da će ti proizvodi biti znatno jeftniji nego oni koji budu u običajenim akcijskim prodajama.

 

Ceo video materijal dostupan OVDE

Teme