Web Analytics
Cvijanović: SAD sankcijama krše osnovna ljudska prava - BetaRS

Cvijanović: SAD sankcijama krše osnovna ljudska prava

Region | 01.09.2024 | access_time 16:15
Cvijanović: SAD sankcijama krše osnovna ljudska prava
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas u Sitnici kod Ribnika da su sankcijama koje su Sjedinjene Američke Države uvele kompanijama i pojedincima u Republici Srpskoj prekršena osnovna ljudska prava građana tog bh. entiteta.

Cvijanović je ocenila da se "u postupcima protiv RS prepoznaje antidejtonsko delovanje američkih i evropskih službenika".

"Hoćete li Dejton ili nećete? Ako nećete, onda se mora razgovarati. Nemoguća je situacija u kojoj ste stalno pod pritiskom, a kada tražite objašnjenje onda dobijete besmislene fraze", rekla je ona novinarima u Sitnici.

Komentarišući izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejmsa O'Brajana da će SAD nastaviti sa sankcijama predsedniku RS i, kako je kazao, njegovim pomagačima, Cvijanović je ocenila da SAD krše osnovna ljudska prava, jer sankcionisane osobe ne mogu da primaju platu.

"Pravo na rad i platu propisani su najvišim međunarodnim aktima koja štite ljudska prava. Činjenica je da je ovde to uskraćeno određenom broju ljudi", kazala je ona.

Teme