Web Analytics
Protesti u Izraelu jačaju, za sutra planiran generalni štrajk posle ubistva još šest talaca u Gazi - BetaRS

Protesti u Izraelu jačaju, za sutra planiran generalni štrajk posle ubistva još šest talaca u Gazi

Svet | Izvor: Beta-AP | 01.09.2024 | access_time 20:15
Protesti u Izraelu jačaju, za sutra planiran generalni štrajk posle ubistva još šest talaca u Gazi

Ožalošćeni i ljuti Izraelci izašli su večeras na ulice nakon što je još šest talaca pronađeno mrtvo u Gazi tražeći da premijer Benjamin Netanjahu dogovori prekid vatre sa Hamasom kako bi preostale zarobljenike vratio kući.

Najveći izraelski sindikat, Histadrut, sazvao je generalni štrajk za ponedeljak kako bi izvršio pritisak na vladu — prvi od napada na Hamas 7. oktobra koji je započeo rat.

Očekuje se da će štrajk zaustaviti ili poremetiti glavne sektore privrede, uključujući bankarstvo, zdravstvenu zaštitu i glavni aerodrom u zemlji.

Procenjeno je da će desetine hiljada Izraelaca protestovati večeras a mnogi su već ispred Netanjahuove kancelarije u Jerusalimu.

Mnogi okrivljuju Netanijahua što nije uspeo da vrati taoce žive jer nije postigao dogovor sa Hamasom o okončanju rata. 

Hamas je ponudio oslobađanje talaca u zamenu za okončanje rata, povlačenje izraelskih snaga i oslobađanje velikog broja palestinskih zatvorenika, uključujući militante visokog profila.

Izat al Rišk, visoki zvaničnik Hamasa, rekao je da bi taoci i dalje bili živi da je Izrael prihvatio predlog o prekidu vatre koji je podržao SAD, na koji je Hamas rekao da je pristao još u julu.

Netanjahu je obećao da će nastaviti rat dok Hamas ne bude uništen i kaže da je potreban vojni pritisak da se taoci vrate kući.

Kritičari su optužili Netanjahua da odugovlači pregovore o prekidu vatre i stavlja svoje lične interese ispred interesa talaca.

Kraj rata će verovatno dovesti do istrage neuspeha njegove vlade u napadima 7. oktobra, kolapsa njegove vlade i prevremenih izbora.

Izraelska vojska saopštila je danas da je identifikovala tela šest talaca otetih iz Izraela i dovedenih u Gazu, među kojima dve žene i četiri muškarca.

Obdukcija tela talaca pronađenih u Gazi pokazala je da je šest talaca ubijeno "iz neposredne blizine" "između četvrtka i petka ujutro", objavilo je danas izraelsko ministarstvo zdravlja.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Hronika