Web Analytics
Šolc zabrinut zbog uspeha krajnje desnice na regionalnim izborima - BetaRS

Šolc zabrinut zbog uspeha krajnje desnice na regionalnim izborima

Svet | 02.09.2024 | access_time 11:20
Šolc zabrinut zbog uspeha krajnje desnice na regionalnim izborima
Foto: AP

Nemački kancelar i lider Socijaldemokratske partije (SPD) Olaf Šolc izjavio je danas da je zabrinut zbog pobede krajnje desnice na regionalnim izborima u dve pokrajine na istoku Nemačke.

Šolc je nazvao "gorkim" rezultate na regionalnim izborima održanim juče u Tiringiji, gde je desna Alternativa za Nemačku (AfD) osvojila prvo mesto sa 32,8 odsto glasova, i u Saksoniji, gde je AfD gotovo izjednačena sa Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU), prenosi Rojters.

Nemački kancelar je pozvao glavne stranke da formiraju vlade bez "desničarskih ekstremista".
"Rezultati koje je AfD ostvario u Saksoniji i Tiringiji su zabrinjavajući. Naša se zemlja ne može i ne sme naviknuti na ovo, AfD šteti Nemačkoj, slabi ekonomiju, deli društvo i uništava ugled naše zemlje", rekao je Šolc agenciji Rojters, navodeći da govori kao predstavnik svojih socijaldemokrata levog centra (SPD).

Sve tri partije koje čine vladujuću koaliciju u Nemačkoj, zvanu 'semafor' izgubile su glasove, a samo je Šolcov SPD prešao cenzus od pet odsto potreban za ostanak u parlamentima dva regina.

S obzirom da je ostalo godinu dana do nemačkih nacionalnih izbora, čini se da su građani na regionalnim izborima "kaznili" Šolcovu koaliciju, ocenila je britanska agencija.

Ipak, stranka AfD verovatno neće moći da vlada jer su druge stranke dosad odbijale da sa njom sarađuju u formiranju većine.

Međutim, rezultati glasanja u nemačkim regionima mogli bi da izvrše pritisak na vladu da bude oštrija po pitanju imigracije i da intenzivira debatu o podršci Ukrajini, pitanjima koja su dominirala kampanjom.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Hronika