Web Analytics
Plenković: Navodni hrvatski špijun je poput jetija i niko ne zna ko je - BetaRS

Plenković: Navodni hrvatski špijun je poput jetija i niko ne zna ko je

Region | Izvor: Beta | 02.09.2024 | access_time 17:40
Plenković: Navodni hrvatski špijun je poput jetija i niko ne zna ko je
Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je navodno uhapšeni hrvatski špijun u Beogradu poput "jetija" i da niko ne zna ko je on.

"I mi bismo voleli da znamo ko je, ne zna niko i dalje. Ne zna Ambasada, ne zna ministar, ne zna Bezbednosno-obaveštajna služba (SOA), niko od nas ne zna - špijun zvani 'jeti' ", rekao je Plenković novinarima tokom 19. Strateškog foruma na Bledu u Sloveniji, prenela je Hrvatska radiotelevizija.

Na pitanje o odnosu na susednim zemljama, Plenković je odgovorio da je hrvatska politika uvek jasna: da otvorena pitanja treba rešavati na principijelan način u skladu s hrvatskim nacionalnim interesima i međunarodnim pravom.

Upitan da li će se danas sastati s premijerom Srbije Milošem Vučevićem, Plenković je rekao da nije predviđen zvaničan susret, ali da će se verovatno upoznati pošto dosad nisu.

On se osvrnuo i na nedavnu posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji rekavši da su Francuzi očito imali komercijalni interes i da su želeli da privuku Srbiju Evropi.

"S druge strane, dobili su izjavu da Srbija i dalje neće pratiti režim sankcija Rusiji. Ima puno tih napora u EU koji su u nekim elementima, po našem sudu, više 'Wishful Thinking' nego realnost”, ocenio je Plenković.

On je dodao da Hrvatska smatra da u pristupu Srbiji treba više realnosti i gledanja na stvari "onakvim kakve jesu". 

Teme