Web Analytics
U Španiji avgust ove godine najtopliji ikad registrovan - BetaRS

U Španiji avgust ove godine najtopliji ikad registrovan

Klimatske promene | 03.09.2024 | access_time 11:45
U Španiji avgust ove godine najtopliji ikad registrovan
Foto: Beta/Dragan Gojić
U Španiji je avgust ove godine bio najtopliji taj mesec u istoriji zemlje sa prosečnom temperaturom 25 stepeni, saopštila je nacionalna meteorološka agencija Aemet na mreži Iks.

S prosečnom temperaturom od 25 stepeni, avgust je bio za dva stepena Celzijusa iznad proseka za taj mesec registrovan od 1991. do 2020. godine, a prešao za dve desetine stepena temperature za avgust 2003. i 2023, koji su beležile do sada najtopliji mesec avgust, dodala je agencija.

Aemet je dodao da se s obzirom na podatke registrovane tokom prvih osam meseci ove godine, očekuje da će 2024. biti najtoplija od kada se vode podaci, i izjednačiće se sa 2022. godinom.

Četiri najtoplije godine registrovane u Španije mogle bi biti četiri poslednje godine, ukazuje španska meteorološka agencija.

Tokom 2022. i 2024. prosečna temperatura bila je 15,8 stepeni, piše agencija i dodaje da ih vrlo blizu prate 2023. i 2024. godina sa prosečnim temperaturama od 15,7 stepeni.

Iako je navikla na visoke temperature Španija je suočena sa sve češćim vrućinama u sve kraćim razmacima, ponekad van letnjih meseci, što zabrinjava naučnike.

U 2023. godini, prema agenciji, u zemlji je bilo sedam toplih talasa.

Od 1975. godine trajanje tih talasa povećao se za tri dana po deceniji u Španiji a prosečna temperatura porasla je za 2,7 stepeni po deceniji, ukazuje agencija.

Izazvani emisijama gasova sa efektom staklene bašte i ljudskom aktivnošću, klimatsko zagrevanje povećalo je intenzitet, trajanje i učestalost vrućih talasa.

Ta pojava posebno je vidljiva u Evropi, kontinentu koji se zagreva dva puta brže od proseka planete i gde je već najmanje 1,2 stepena toplije nego pre industrijske ere, prema navodima naučne zajednice.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene