Web Analytics
Policija i dalje blokira zgrade srpskih institucija na severu Kosova - BetaRS

Policija i dalje blokira zgrade srpskih institucija na severu Kosova

Kosovo | 03.09.2024 | access_time 12:25
Policija i dalje blokira zgrade srpskih institucija na severu Kosova
Foto: Beta/Emil Vas

Kosovska policija peti dan drži u blokadi zgrade institucija Vlade Srbije na severu Kosova, dok više stotina zaposlenih i dalje pokušava da uđe u kancelarije u kojima su radili do prošle nedelje.

Pod blokadom kosovske policije su zgrade privremenih opštinskih organa, Fonda PIO za Kosovo i Metohiju, Kosovskomitrovičkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad, navodi Radio-televizija Srbije (RTS).

Pripadnici kosovske policije danonoćno dežuraju na ulazima u te objekte, ispred kojih su prethodnih dana postavljene table sa nazivima ministarstava vlade u Prištini. U neke zgrade su se već uselile kosovske institucije.

U trenutku okupljanja zaposlenih, kosovska policija je pojačala svoje snage specijalcima i oklopnim vozilima na više lokacija u Mitrovici i Leposaviću.

Zaposleni u institucijama Vlade Srbije na severu Kosova zahtevaju da im bude omogućeno pravo na život i pravo na rad, a od međunarodne zajednice traže da bude odlučnija u reagovanju.

Neki od zaposlenih navode da će, ako im ne bude dozvoljeno da se vrate u kancelarije, građani po dokumenta morati da odlaze u najbliže gradove u centralnoj Srbiji, što već mesecima čine ako žele da podignu novac.

Kosovska policija je u petak izvela akciju na severu Kosova, tokom koje je zatvorila objekte u kojima su funkcionisale preostale institucije Vlade Srbije.


(beta/cmg)

Teme