Web Analytics
M.Trajković: Srbi na Kosovu kao na santi leda, Jakšić: Sve je po dogovoru Vučić-Kurti - BetaRS

M.Trajković: Srbi na Kosovu kao na santi leda, Jakšić: Sve je po dogovoru Vučić-Kurti

Politika | 03.09.2024 | access_time 14:20
M.Trajković: Srbi na Kosovu kao na santi leda, Jakšić: Sve je po dogovoru Vučić-Kurti
Foto: Beta/Milan Obradović
Predsednik Srpskog nacionalog foruma iz Gračanice Momčilo Trajković je danas rekao novinarima u Beogradu da je delegacija Srba sa Kosova i Metohije veoma ohrabrena jučerašnim razgovorima sa članovima Inicijative ProGlas.

Naveo je da je jedna od najvažnijih tema bila izrada strategije za zaustavljanje nestajanje srpskog naroda s Kosova.

"Pričali smo kako pretvoriti srpsku politiku iz partijske u državnu. Tu je i socijalni, ekonomski deo", rekao je Trajković, navodeći da se radi na strategiji i da predstoje razgovori s srpskom opozicijom u septembu, dok je sastanak već održan s akademicima.

On je rekao da Srpska lista više ne postoji, ali da Beograd jer "niko drugi ne sme da postoji", guši svaku alternativu pritiskajući ljude egzistencijalno jer zavise od budžeta Srbije, pa je neophodno da ih ohrabre intelektualna elita i Crkva.

"Na žalost Crkva ne želi sa nama da razgovara, više puta smo uzalud apelovali da nas patrijarh Porfirije i mitropolit raško-prizrenski Teodosije prime. Mi ne tražimo da se Crkva politički angažuje, već da pomogne da opstane narod", rekao je Trajković.

Podsetio je da su u razgovoru sa ProGlasom učestvovali on, predstavnici Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije, iz Gračanice, i Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina", iz Kosovske Mitrovice.

Ocenio je da je vlast u Beogradu "izdala svoj narod na Kosovu i gurnula ga u zagrlja kosovskog premijera Aljbina Kurtija" i dodao:"Mi smo na Kosovu kao na santi leda, al' se nadamo da se ipak nešto može učiniti za opstanak srpskog naroda".

Član Predsedništva "Otažbine" Marko Jakšić smatra da je sve danas na severu Kosova posledica Briselskog sporazuma i francusko-nemačkog plana normalizacije odnosa Srbije i Kosova što je " 'Išingerov plan' koji smo pre skoro dvadeset godina sa gnušanjem odbacili".

"To 'podela rada' između Vučića i Kurtija. Međunarodna zajednica osudi poteze Kurtija, ali se ništa ne vraća na staro, to je već više puta viđen šablon", rekao je Jakšić.

On je naveo da bi Srbija, kada bi se ponašala kao druge države, morala da na poteze Prištine odgovori reciprocitetom, pa da ne prizna vozačke dozvole izdate u Prištini, jer su na Kosovu zabranjene srpske.

"Treba vratiti Ministarstvo za Kosovo, kao što je bilo, dok ga ova vlast nije zamenila Kancelarijom. Nju trebe izmestiti uz adminstrativnu liniju, da Srbi ne bi prelazili stotine kilometara do nje, u Beogradu", rekao je Jakšić.

Teme