Web Analytics
Delegacija EU u Srbiji sutra otvara Evropsku kuću u Beogradu - BetaRS

Delegacija EU u Srbiji sutra otvara Evropsku kuću u Beogradu

Politika | Izvor: Beta | 03.09.2024 | access_time 14:35
Delegacija EU u Srbiji sutra otvara Evropsku kuću u Beogradu
Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žofre sutra će zvanično otvoriti "Evropsku kuću" u centru Beograda, u prisustvu najviših državnih zvaničnika.

Otvaranju Evropske kuće, koja se nalazi na uglu ulica Knez Mihailova i Zmaj Jovina, u bivšoj Galeriji firme "Progres", prisustvovaće predsednici Vlade i Skupštine Srbije, Miloš Vučević i Ana Brnabić, saopštila je EU info mreža.

"Evropska kuća" je "novo mesto u gradu, gde će građani moći da da razgovaraju, pitaju, uče, steknu nove veštine i znanja, upoznaju nove kulture, saradnike, prijatelje, vode debate o različitostima i politikama, ali i mesto gde njihov glas može da se čuje i gde se susreću ljudi, kulture i ideje", navodi se u saopštenju.

Otvaranje "Evropske kuće" Delegacija EU je najavila 24. avgusta, performansom umetnika u Knez Mihailovoj ulici, tokom kojeg su umetničkim izrazom prikazane evropske vrednosti.

Jana Danilović i Aleksandra Petković TKV slikale su na platnima ispred Fakulteta likovnih umetnosti, prva romska ženska muzičko-plesna grupa Priti laud (Pretty Loud) nastupila je kod Ulice 1.300 kaplara, glumci Plavog pozorišta i DAH teatra odigrali su predstave pred prolaznicima ispred instituta Gete i Servantes.

Bubnjari "Balkanske lavine" su prodefiovali od Kalemegdana i s drugim umetnicima i građanima stigli do "Evropske kuće".

Performans je završen di-džej nastupom Une Senić, a program je vodio glumac Ivan Jevtović.

Tim uličnim performansom "predstavili smo osnovne vrednosti koje Srbija deli sa Evropskom unijom: vladavinu prava, slobodu, jednakost, demokratiju, ljudska prava i dostojanstvo", rekao je tada Jevtović.

Teme