Web Analytics
Građanske inicijative, zbog hapšenja i zastrašivanja aktivista, pokrenule ALERT formular - BetaRS

Građanske inicijative, zbog hapšenja i zastrašivanja aktivista, pokrenule ALERT formular

Društvo | 03.09.2024 | access_time 15:45
Građanske inicijative, zbog hapšenja i zastrašivanja aktivista, pokrenule ALERT formular
 Građanske inicijative pokrenule su "ALERT – formular" pomoću kojeg aktivisti i aktivistkinje mogu da prijave bilo kakvu vrstu represije od strane državnih organa koju su pretrpeli zbog aktivističkog delovanja.


Nedeljama unazad svedočimo direktnom zastrašivanju, hapšenju i privođenju ekoloških aktivista koje se aktivno nastavlja, a spisak ljudi koji su na meti se samo produžava, podsetili su u današnjem saopštenju.

Građanske inicijative su navele i da prikupljaju informacije o represiji državnih organa nad aktivistima i aktivistkinjama tokom ove godine, "sa posebnim fokusom na period protesta protiv eksploatacije litijuma".

"Ove informacije su nam ključne kako bismo u narednom periodu mogli da ponudimo pomoć onima koji su se našli na meti državnih organa zbog svog aktivističkog delovanja", dodaje se.

Pozvali su aktiviste i aktivistkinje koji su zbog svog aktivizma pretrpeli hapšenje, privođenje, pretres kancelarije ili stana, oduzimanje opreme ili imovine, dolazak poreske inspekcije, i/ili zaustavljanje na graničnom prelazu da popune formular.

Dodali su da im je cilj da evidentiraju sve slučajeve represije i da, kako su ukazali, u skladu sa datim informacijama obaveste domaća i međunarodna tela.

Kako su naveli, cilj im je i da u skladu sa mogućnostima pruže pomoć targetiranim pojedincima.

"Kao organizacija civilnog društva koja solidarno stoji uz aktiviste i aktivistkinje, važno nam je da se mapiraju ovakvi slučajevi, i da se pruži adekvatna podrška onima koji su izloženi različitim represivnim mehanizmima od strane državnih organa", dodali su.

Pozvali su sve medije da podele ALERT na svojim portalima i ostalim kanalima komunikacije kako bi reagovali i zajedno zaštitili građanska prava i slobode.

Taj formular može se pronaći na sajtu Građanskih inicijativa.

Teme