Web Analytics
Kineski istraživači razvijaju nov model dubokog učenja za predviđanje trajanja baterije - BetaRS

Kineski istraživači razvijaju nov model dubokog učenja za predviđanje trajanja baterije

Tehnologija | 03.09.2024 | access_time 17:25
Kineski istraživači razvijaju nov model dubokog učenja za predviđanje trajanja baterije
Eksponati o skladištenju energije snimljeni tokom 135. izdanja Sajma kineskog uvoza i izvoza u Gvangdžuu, u južnokineskoj provinciji Gvangdong, 15. aprila 2024. (Sinhua/Deng Hua)

Kineski istraživači su predložili novi tip modela dubokog učenja za predviđanje životnog veka litijum-jonskih baterija, navodi se u članku nedavno objavljenom u stručnom časopisu.

Model dubokog učenja je efikasno eliminisao zavisnost od velike količine podataka testa punjenja i pružio novu ideju za predviđanje vremena trajanja baterije u realnom vremenu, prenosi agencija Sinhua.

U članku je navedeno da je tačno predviđanje životnog veka litijum-jonskih baterija od suštinskog značaja za normalan i efikasan rad električnih uređaja.

Međutim, takva procena se suočava sa ogromnim izazovima zbog nelinearnog procesa degradacije kapaciteta i neizvesnih uslova rada litijum-jonskih baterija.

Istraživači Instituta za hemijsku fiziku u Dalijanu Kineske akademije nauka i Univerziteta Si'an Điaotong predložili su model dubokog učenja zasnovan na maloj količini podataka o ciklusu punjenja kako bi se predvideo trenutni životni vek određene baterije i njen preostali korisni život.

Model učenja može precizno da predvidi trenutni vek trajanja baterije i preostali radni vek koristeći samo podatke o ciklusima od 15 punjenja. Prema rezultatima eksperimenta, ti podaci mogu da dati tačno predviđanje.

Očekuje se da će predloženi model pružiti rešenje za inteligentno upravljanje baterijama, rekao je Čen Džongvej, direktor Državne ključne laboratorije za katalizu.

Teme