Web Analytics
'Ne damo Jadar' ponukan postupkom 'Kopaćemo' objavljuje identitet lobista Rio Tinta - BetaRS

'Ne damo Jadar' ponukan postupkom 'Kopaćemo' objavljuje identitet lobista Rio Tinta

Politika | 03.09.2024 | access_time 21:25
'Ne damo Jadar' ponukan postupkom 'Kopaćemo' objavljuje identitet lobista Rio Tinta
Foto: Beta/Dragan Gojić
Pokret "Ne damo Jadar" objavljivaće, počev od sutra, na svom nalogu na društvenoj mreži X ko su lobisti Rio Tinta.


Iz Pokreta su saopštili da će na mreži X objavljivati imena i prezimena svih lobista, profesora, zaposlenih u državnoj upravi i drugih koji direktno rade za "Rio Tinto".


"Ne damo Jadar" se odlučio na to nakon što je pokret "Kopaćemo" mnoge njegove članove targetirao kao ekološke aktiviste.

 "Znači, ovo je dozvoljeno, od sutra ovde pratite lobiste Rio Tinta, zaposlene, profesore koje ne znate, a rade za njih, službenike, lokalne SNS moćnike, a i neke sudije iz Loznice", napisali su iz udruženja. 

Aktivista udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović za Danas je rekao da su se na taj potez odlučili "zato što se njima stavlja meta na čelo".

"Kad mogu oni nama da crtaju mete na čelu, da vidimo kako će se ponašati vlast kada oni budu na meti građana i pretnji, da vidimo da li će reagovati", podvukao je Kokanović.

Naglasio je da on lično nema problema sa zakonom, "ali izražava želju da se zakon jednako primenjuje na sve".

"Kada institucije prestanu da rade svoj posao i kada prestanu da služe svom narodu, obaveza i puno pravo naroda je da sprovede građansku neposlušnost, proteste i blokade", istakao je Kokanović.

Podvukao je da, povodom targetiranja ekoloških aktivista vlast neće uraditi ništa, ali će, sa druge strane, kada oni budu na tapetu, momentalno reagovati.

"Sigurno će slati opomene ili pozivati na razgovore, kao kad su me, zbog nečije objave na Fejsbuku, pozvali na informativni razgovor u BIA, a da pritom nisam imao pojma ni ko je ni šta objavio niti sam video taj komentar", zaključio je Kokanović.

Podsećamo, pokret "Kopaćemo", čiji je osnivač anonimna grupa građana, saopštio je juče da će pratiti sve skupove protiv kopanja litijuma i da će "voditi evidenciju i objavljivati identotet svih pojedinaca koji imaju veze sa ekološkim terorizmom".

Na njihovom sajtu trenutno postoji "Registar ekoloških terorista" , u kome se nalazi nešto više od 20 aktivista

Teme