Web Analytics
U Francuskoj polemika o zadržavanju Olimpijskih krugova na Ajfelovoj kuli - BetaRS

U Francuskoj polemika o zadržavanju Olimpijskih krugova na Ajfelovoj kuli

Olimpijada | Izvor: Beta-AFP | 04.09.2024 | access_time 10:05
U Francuskoj polemika o zadržavanju Olimpijskih krugova na Ajfelovoj kuli
U Francuskoj traje polemika zbog projekta trajnog isticanja Olimpijskih krugova na Ajfelovoj kuli, iako su gradske vlasti Pariza obećale da to neće oštetiti spomenik.

Međutim, potomci tvorca Ajfelove kule, Gistava Ajfela (Gustave Eiffel) i zaljubljenici spomenika protive se tom projektu, koji je nedavno najavila gradonačelnica Pariza An Idalgo (Anne Hidalgo).

Neki smatraju da su Olimpijski krugovi u suprotnosti sa postojećim standardima dizajniranim da zaštite integritet i autentičnost istorijskih spomenika.

"Ajfelova kula je zaštićeni spomenik, delo velikog inženjera i kreatora Gistava Ajfela", izjavila je francuska ministarka kulture Rašida Dati (Rachida).

Prema njenim rečima, pre izmene izgleda spomenika potrebna je dozvola i procena u skladu sa kodeksom o očuvanju istorijskog i kulturnog nasleđa zemlje.

Ministarka je rekla da je kačenje Olimpijskih krugova bilo dozvoljeno ali "privremeno".

Džinovski olimpijski logo postavljen je na Ajfelovu kulu uoči Olimpijskih igara održanih od 28. jula do 11. avgusta. Ti Olimpijski krugovi bili su popularna pozadina za fotografije posetilaca.

Gradonačelnica Pariza nedavno je rekla da je dobila saglasnost Međunarodnog olimpijskog komiteta da Olimpijski krugovi ostanu.

Novi krugovi, veći ali i lakši, biće okačeni što je pre moguće jer su krugovi trenutno na spomeniku previše teški, dodala je An Idalgo navodeći da joj je želja da se ovekoveče događaji koji su održani u Parizu.

Međutim, udruženje potomaka Gistava Ajfela dalo je do znanja da se protivi ideji da Ajfelova kula postane "reklamna ispostava".

Reagovali su i građani i stranci koji žele da odbrane integritet i autentičnost tog spomenika Pariza.

Na internetu se u utorak pojavila i peticije protiv ostanka Olimpijskih krugova na čuvenom spomeniku. Peticiju je već potpisalo 34.000 ljudi.

Teme