Web Analytics
Žofre: Srbija će planom rasta dobiti oko milijardu i po evra - BetaRS

Žofre: Srbija će planom rasta dobiti oko milijardu i po evra

Politika | 04.09.2024 | access_time 13:05
Žofre: Srbija će planom rasta dobiti oko milijardu i po evra
Foto: Beta/Milos Miskov

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre rekao je danas da će Srbija planom rasta dobiti oko milijardu i po, od ukupno šest milijardi evra, koliko je opredeljeno za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Žofre je rekao da plan rasta pokazuje ozbiljnost EU kada je reč o proširenju, kao i da su Srbiji potrebna dodatna sredstva kako bi bila konkurentnija na tržištu.

"Zemlje Zapadnog Balkana treba da naprave listu reformi, i svaki put kada se realizuju neke od njih, to će biti propraćeno sredstvima iz EU koja će pospešiti njihov ekonomski rast. Potrebna su dodatna sredstva kako bi Srbija bila konkurentnija na tržištu. Zelena i digitalna tranzicija mora da ide brže i dublje, tu je i obrazovni sistem koji treba mladima da pruži veštine potrebne za rad u savremenom svetu" rekao je Žofre za RTS.

Govoreći o trenutnoj situaciji na Kosovu, Žofre je izjavio da normalizacija odnosa Beograda i Prištine ostaje ključno pitanje u pregovorima.

"To podrazumeva i realizaciju svih dosadašnjih sporazuma, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO)", istakao je Žiofre.

Upitan o infrastrukturnim projektima Žofre je rekao da se najviše radi na obnavljanju železnice i da Srbija ima resurse koji su važni, poput litijuma.

"Radi se puno pre svega na rekonstrukciji železnice. Radimo na 'Tiršovoj 2', imamo projekte iz ekologije, obnovljive energije. Ovo je važan signal za dalje evrointegracije Srbije. Srbija ima resurse koji su važni, poput litijuma za proizvodnju baterija, ali je važno i to kako najbolje sačuvati životnu sredinu. Imamo ekološke standarde i znanja koja možemo da prenesemo Srbiji" , rekao je on.

Na pitanje oko novih procedura za ulazak u EU koje uskoro stupaju na snagu Žofre je rekao da, što se tiče Zapadnog Balkana, postoji "potpuna liberalizacija".

"Ali EU mora da zaštiti svoje granice, i da zna ko ulazi i izlazi iz nje. Imaćemo poseban sistem popune formulara namenjen onim zemljama kojima nisu potrebne vize, a tu su i zemlje Zapadnog Balkana. Sve će biti elektronski i veoma lako, plaćaće se 7 evra i to će važiti tri godine", istakao je Žofre za RTS.

Teme