Web Analytics
General: Mađarska podržava Ukrajinu u ratu ali je protiv strane pomoći u smrtonosnim sredstvima - BetaRS

General: Mađarska podržava Ukrajinu u ratu ali je protiv strane pomoći u smrtonosnim sredstvima

Politika | Izvor: Beta | 04.09.2024 | access_time 13:40
General: Mađarska podržava Ukrajinu u ratu ali je protiv strane pomoći u smrtonosnim sredstvima
PrtScr
Mađarska podržava Ukrajinu u ratu ali ne veruje u vojno rešenje i protivi se pomoći iz inostranstva u smrtonosnim sredstvima, izjavio je načelnik Generalštaba Mađarskih odbrambenih snaga general-pukovnik Gabor Borondi.

Borondi je u izjavi za portal Balkanska bezbednosna mreža upozorio da je rizik od eskalacije rata u Ukrajini visok, posebno s obzirom na "buduće mešanje Zapada".

"Sukob u Ukrajini se nastavlja, uzrokujući ogromne ljudske gubitke i ekonomske štete. Na ratištu nema traga proboju. Mađarska ne veruje u vojno rešenje i od samog početka poziva na trenutni prekid vatre i mir. Podržavamo početak smislenih pregovora za održivi mir koji će garantovati dugoročnu stabilnost i bezbednost na evropskom kontinentu", rekao je Borondi.

Po njegovim rečima, Mađarska neće isporučivati Ukrajini smrtonosna sredstva.

"Pozicija Mađarske je da se moramo držati dalje od vojnog sukoba i izbegavati korake koji samo služe njegovom produžetku", rekao je general.

Mađarska pruža snažnu i višestruku podršku Ukrajini, od humanitarne pomoći velikih razmera (i ukrajinskim izbeglicama koje žive u Mađarskoj i direktno Ukrajini) do pomoći u vezi s odbranom, poput borbene medicinske obuke i donacija zimske opreme.

"Jedna od tih aktivnosti je mađarska participacija u Koaliciji za razminiranje i u tom okviru ukrajinskoj vojsci pružiće potrebnu obuku", naveo je Borondi.

Mađarska ima svoj pristup ulozi NATO i u tom kontekstu general je kazao da Mađarska neće učestvovati u planiranju, izvršenju i finansiranju aktuelne inicijative NATO za podršku ukrajinskoj vojsci.

Modaliteti nesudelovanja dogovoreni su tokom posete generalnog sekretara NATO i sastanka sa premijerom Viktorom Orbanom 12. juna, uoči održavanja samita NATO u Vašingtonu.

"NATO ne bi trebalo da postane strana u sukobu, ne bi trebalo da pruža Ukrajini podršku u letalnim sredstvima ili da preuzme operativnu ulogu u toj zemlji. Održiva vojna podrška Ukrajini trebala bi se temeljiti na dobrovoljnom učešću i moraju se uzeti u obzir bezbednosni i obrambeni interesi i politike svih saveznika", kazao je Borondi.

Jedan od bezbednosnih interesa Mađarske je zaštita granica sa Ukrajinom zbog čega je  3. marta 2022. godine formirana privremena taktička grupa "Severoistok" čiji je zadatak podrška Ministarstvu unutrašnjih poslova u humanitarnim operacijama – prihvatu, proveri i zaštiti izbeglica koji prelaze ukrajinsku granicu i traže azil.

"Grupu čine rezervne manevarske snage sa helikopterima, elementima borbene podrške za izviđanje, radarsko osmatranje kao i element borbene podrške zadužen za zajedničke vojno-policijske patrole", dodao je načelnik Generalštaba Mađarskih odbrambenih snaga.

Teme