Web Analytics
Lađevac o značaju Foruma o kinesko-afričkoj saradnji - BetaRS

Lađevac o značaju Foruma o kinesko-afričkoj saradnji

Politika | Izvor: Beta | 05.09.2024 | access_time 10:25
Lađevac o značaju Foruma o kinesko-afričkoj saradnji
Foto: CMG
U saradnji Kine i Afrike ključan značaj ima Forum o kinesko-afričkoj saradnji koji je institucionalizovan početkom 2000-ih, ocenila je zamenica direktora Instituta za međunarodnu politiku i privredu Ivona Lađevac.

"U svom govoru na komemorativnoj konferenciji o 70 godina Pet principa miroljubive koegzistencije, održanoj u junu ove godine, predsednik Narodne Republike Kine, Si Đinping, istakao je da je proteklih 70 godina pokazalo da  jedini efikasan način da se svet suoči sa izazovima i stvori bolju budućnost, predstavlja unapređenje saradnje, komunikacije i međusobnog razumevanja,  navodi Lađevac, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Ona je ocenila da "za uspešnost svake saradnje ključan preduslov predstavlja  redovna komunikacija i otvoreni razgovori o temama za koje zainteresovane strane imaju zajednički interes". 

"Kada je reč o Kini i Africi u tom smislu ključan značaj ima Forum o kinesko-afričkoj saradnji koji je institucionalizovan početkom 2000-ih. Osnovni ciljevi ovog mehanizma saradnje jesu ravnopravne konsultacije, unapređenje razumevanja, širenje konsenzusa, jačanje prijateljstva i unapređenje saradnje između Kine i svih zemalja afričkog kontinenta, uz izuzetak Esvatinija". 

Međutim, posmatrano u širim okvirima, odnosi saradnje Kine i zemalja afričkog kontinenta mogu se pratiti decenijama unazad, dodala je Lađevac. 

"Od proglašenja Narodne Republike Kine, 1. oktobra 1949. godine, poput svih ostalih zemalja, i afričke zemlje su u Kini imale iskrenog poštovaoca njihovih suvereniteta. Nesporna politička i međunarodnopravna podrška je poslednjih godina obogaćena i onom ekonomskog karaktera. Paralelno sa snaženjem kineske privrede, kao i jačanjem uticajnosti kineske države na svetskoj politićkoj sceni koja se, između ostalog, ogleda u realizaciji Inicijative Pojas i put, ali i tri globalne inicijative, Kina postepeno postaje sveprisutniji faktor u ekonomskom razvoju Afrike". 

Kako je istakla Lađevac, značajne elemente pomenutog ekonomskog razvoja čine trgovina, infrastruktura i finansije. 

Zahvaljujući ravnopravnoj zastupljenosti ovih elemenata, kako je navela, kinesko-afrička saradnja se pokazala kao značajan pokretač ekonomskog rasta i razvoja u Africi. Iako su pokazatelji privrednog rasta zaista impresivni, iako su infrastrukturni projekti doprineli unapređenju uslova i kvaliteta života stanovništva, ovogodišnji Forum, koji se održava u Pekingu, šalje još optimističnije poruke i otvara još širu perspektivu. 

Usmerenošću na udruživanje snaga za promovisanje modernizacije i izgradnju kinesko-afričke zajednice na visokom nivou sa zajedničkom budućnošću Forum o kinesko-afričkoj saradnji 2024 otvara se mogućnost za povezivanje sa idejom o jačanjem uloge Globalnog juga, čiji je Afrika nesporan deo, ocenila je zamenica direktora Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

 

Teme