Web Analytics
Srbija završila formalni deo priprema da bude domaćin 'Ekspo 2027' - BetaRS

Srbija završila formalni deo priprema da bude domaćin 'Ekspo 2027'

Ekonomija | 05.09.2024 | access_time 13:10
Srbija završila formalni deo priprema da bude domaćin 'Ekspo 2027'
Foto: Milos Miskov

Ministar finansija Srbije Siniša Mali uručio je danas generalnom sekretaru Međunarodnog biroa za izložbe (BIE - Bureau International des Expositions - BIE) Dimitriju Kerkentzesu "Dosije za priznanje specijalizovane svetske izložbe 'Ekspo 2027' ".

Naveo je da je to poslednji i najvažniji dokument koji treba da se preda da bi Srbija završila formalni proces kao organizator te izložbe za šta je njena kandidatura pobedila juna 2023.

Taj dokument sadrži detalje o pravnim i finansijskim aspektima izložbe, učesnicima i drugom po čemu bi ta izložba bila najveća te vrste u ovom delu Evrope.

Istakao je da su tim dokumentom ispunjeni svi zahtevi i standardi postavljeni od strane BIE, te da će Izvršni komitet Međunarodnog biroa za izložbe zasedati između 14. do 18. oktobra, a Generalna skupština BIE bi 26. novembra trebalo da zvanično odobri "Dosije za priznanje", saopštilo je Ministarstvo finansija.

Generalni sekretar BIE Dimitrij Kerkentzes je rekao da je ovo ključni momenat u projektu EKSPO od kada je juna prošle godine prihvaćena kandidatura Srbije da organizuje specijalizovanu izložbu "EKSPO 2027".

"Oduvek sam verovao da ta izložba neće samo doneti koristi Srbiji i njenim građanima, već će dati veliki impuls razvoju celog regiona i Evrope", rekao je Kerkentzes.

Dodao je da postoji veliki entuzijazam među članicama ove organizacije da spreme svoje paviljone i dođu u Srbiju.

Ministar Mali je rekao da je gradilište za tu izložbu najveće u ovom delu Evrope - na više od 200 hektara, da na infrastrukturnim projektima u okviru pripreme za "EKSPO 2027" sada radi 730 radnika s više od 200 mašina, a radi i druga smena do jedan posle ponoći da bis se sve obavilo u rokovima koji su kratki.

Rekao je i da izgradnja Nacionalnog stadiona napreduja po planu.

Mali je za polovinu oktobra najavio postavljanje kamena temeljca za izgradnju 1.500 stanova, za proleće iduzće godine početak izgradnje velikog akvaparka.

Podsetio je da do 1. decembra 2026. treba sve paviljone predati učesnicima izložbe, a očekuju se iz više od 120 zemalja. Mali je naveo da su organizatori izložbe već u kontaktu sa desetak zemalja o sadržaju i izgledu njihovih paviljona.

Ponovio je ocenu da je "EKSPO 2027" značajna razvojna šansa Srbije i da je organizovanje te izložbe deo plana "Srbija 2027" koji obuhvata 323 projekta širom Srbije uz investiranje 17 milijardi evra u infrastrukturu.

Međunarodni biro za izložbe je međuvladina organizacija za nadgledanje i regulisanje međunarodnih nekomercijalnih izložbi dužih od tri nedelje.

Prva velika Svetska izložba održana je u Londonu 1851. godine, a kasnije su uvedene i manje, specijalizovane tematske izložbe, kakva će biti i u Beogradu.

Teme