Web Analytics
Fifpro objavio studiju obima posla fudbalera koja podržava pravne slučajeve protiv Fife - BetaRS

Fifpro objavio studiju obima posla fudbalera koja podržava pravne slučajeve protiv Fife

Fudbal | Izvor: Beta-AP | 05.09.2024 | access_time 13:45
Fifpro objavio studiju obima posla fudbalera koja podržava pravne slučajeve protiv Fife
Međunarodni sindikat profesionalnih fudbalera (Fifpro) objavio je danas studiju obima posla, psihičkih i fizičkih zahteva kojima su prošle sezone bili izloženi fudbaleri, a koja podržava dva pravna slučaja protiv Međunarodne fudbalske federacije (Fifa).

Prošle sezone Hulijan Alvares odigrao je 83 utakmice, a Darvin Nunjes, Luis Dijas i Fil Foden odigrali su po 72. Kristijan Romero prešao je više od 160.000 kilometara zbog učešća u međunarodnim mečevima.

U poređenju sa njima, Erling Haland imao je slobodno leto, jer njegova Norveška nije igrala na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, pa je svež i odmoran sačekao početak sezone u Mančester sitiju, koju je počeo sa sedam golova.

U godišnjem izveštaju o praćenju radnog opterećenja Fifpro je anketirao oko 1.500 fudbalera. Izveštaj ima za cilj da podrži pravne argumente da se od fudbalera traži previše bez odgovarajućih konsultacija o stalnom širenju međunarodnih takmičenja.

"Ova sezona će biti odlučujuća sezona", rekao je član Izvršnog odbora Fifpro Maheta Molango o gustom kalendaru za ovu sezonu.

Na onlajn brifingu Fifpro učestvovali su čelnici sindikata igrača iz Engleske i Francuske koji su u junu podneli tužbu protiv Fife pred Privrednim sudom u Briselu. Traži se prosleđivanje Evropskom sudu pravde u Luksemburgu, koji je prošle godine doneo presudu u slučaju Super lige.

U odvojenom pravnom slučaju, evropska divizija Fifpro se udružila sa domaćim ligama kako bi podnela tužbu Evropskoj komisiji u Briselu zbog toga kako je Fifa odlučila da proširi takmičenja, uključujući i Svetsko prvenstvo, na kome će od 2026. godine učestvovati 48 ekipa, umesto dosadašnje 32.

"Razlika između onih koji planiraju i zakazuju složena međunarodna takmičenja i onih koji igraju nikada nije bila veća", rekao je jedan od čelnika Fifpro Aleksander Bilefeld.

Sindikat je tužio Fifu, ali ne i Evropsku fudbalsku uniju (Uefa), koja je takođe proširila svoja takmičenja od ove sezone.

"Mnogi nas pitaju: 'Zbog čega ne napadnete i Uefu'. Razlika je u tome što sa Uefom imamo razgovore. Postoji volja da se zajednički pronađe rešenje. To nije bio slučaj sa Fifom", rekao je čelnik francuskog sindikata David Terije.

Fudbaleri koji su igrali ovog leta na Evropskom prvenstvu proveli su 17 odsto radnog vremena sa reprezentacijama i imali su 42 dana odmora za oporavak tokom godine, navodi se u studiji.

"Sada vidite rezultat. Haland se vratio kao mašina koju smo videli kada je došao", naveo je Molango i istakao i dobar početak sezone fudbalera Liverpula Mohameda Salaha, koji nije igrao sa Egiptom ovog leta.

Teme