Web Analytics
SSP traži da Tužilaštvo obustavi tender Beograda za izbor novog privatnog prevoznika - BetaRS

SSP traži da Tužilaštvo obustavi tender Beograda za izbor novog privatnog prevoznika

Ekonomija | 05.09.2024 | access_time 14:10
SSP traži da Tužilaštvo obustavi tender Beograda za izbor novog privatnog prevoznika
Foto: Beta/Ana Slovic

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Ana Gođevac je danas ocenila da, "ako je Srbija pravna država", tužilaštvo treba da obustavi tender Grada Beograda za izbor novog privatnog partnera u javnom prevozu, u kojem je jedini ponuđač konzorcijum "Bg Bus Prevoz".

Gođevac je, saopštila je SSP, ocenila i da bi tužilaštvo trebalo da pokrene istragu na osnovu BIRN-ovog izveštaja o "korupciji i izvlačenju novca u korist pripadnika Srpske napredne stranke".

BIRN je objavio da je "Bg Bus Prevoz" bio jedini ponuđač pri jutrošnjem otvaranju ponuda na tenderu Grada Beograda za izbor novog privatnog partnera u javnom prevozu, čiji autobusi bi trebalo da prevoze putnike na 84 linije.

Gođevac je rekla da se time "nastavlja pljačka Beograda".

"Kao što smo najavili, jedina ponuda za posao od preko 1,2 milijardi evra za privatne prevoznike, koja je danas pristigla, je od konzorcijuma Bg Bus Prevoz, koji se dovodi u vezu sa Zvonkom Veselinovićem", navela je Gođevac, a preneo SSP.

Dodala je i da je BIRN objavio da je od "Šapićeve uprave" - od gradonačelnika Beograda, stigao nalog o tome "koliko 'keša' treba da se plati na ruke za svaki autobus privatnika koji će dobiti liniju".

"Građanima Beograda je važno da od tačke A do tačke B stignu bezbednim, efikasnim i urednim javnim prevozom. Nažalost, beogradska vlast je dobila ocenu nula za proteklu deceniju, što je rezultat ne samo neznanja i nesavesnosti, već i očigledne korupcije", ocenila je Gođevac.

Po njenim rečima, od ukupno 135 gradskih linija, GSP će zadržati samo 25 ako se tender nastavi i to one koje su manje profitabilne, dok privatnici preuzimaju najunosnije rute.

"Ovakvo stanje ne ide u prilog građanima, već interesima uske grupe povezanih sa vladajućom strankom", kazala je ona, navodi se u saopštenju SSP.

Ranije je bilo objavljeno da je konzorcijum koji vode kompanije "Bg Bus Prevoz" i "C and LC Group" čiji su vlasnici povezani sa Zvonkom Veselinovićem, jedini ponuđač na tenderu za izbor novog privatnog partnera u javnom prevozu Beograda, vrednosti veće od jedne milijarde evra.

Odluku o izboru novog privatnog partnera donosi Sekretarijat za javni prevoz, a ugovor bi Grad i privatni partner trebalo da potpišu pošto Skupština Grada Beograda da saglasnost na konačni nacrt ugovora.

Teme