Web Analytics
Intervju: Čvrst kinesko-afrički konsenzus o zelenom rastu i miru - predsednik Kenije - BetaRS

Intervju: Čvrst kinesko-afrički konsenzus o zelenom rastu i miru - predsednik Kenije

Svet | 05.09.2024 | access_time 15:20
Intervju: Čvrst kinesko-afrički konsenzus o zelenom rastu i miru - predsednik Kenije
Predsednik Kenije Vilijam Ruto tokom intervjua za agenciju Sinhua u Najrobiju, u Keniji, 26. avgusta 2024. (Sinhua/Li Jahui)
Kako kinesko-afrička saradnja napreduje, obe strane su saglasne da postoji potreba za negovanjem zelenog i inkluzivnog rasta, mira i civilizacijskog dijaloga, izjavio je predsednik Kenije Vilijam Ruto u Najrobiju u ponedeljak.

U intervjuu kineskim medijima, Ruto je rekao da zvezdani ekonomski rast Kine služi kao inspiracija za afričke zemlje u njihovoj potrazi za zajedničkim prosperitetom, mirom i stabilnošću, prenosi agencija Sinhua.

Kenija i Kina imaju više od šest decenija diplomatskih odnosa, što je rezultiralo značajnim dostignućima, uključujući izgradnju modernih infrastrukturnih projekata kao što su železnica standardnog koloseka "Mombasa-Najrobi" i autoput "Najrobi", rekao je Ruto.

Ruto je ukazao da je, dok dve zemlje proširuju javni sektor i sarađuju u toj oblasti, sve veći zamah i oko privatnog sektora.

"Razmatramo kako naš privatni sektor može da uči i radi, sa ekspertizom i znanjem prenetim iz Kine u naš privatni sektor", kazao je Ruto.

Na primer, Globalni trgovinski centar u Najrobiju, koji je investicija Kine, postao je orijentir koji privlači mnoge kompanije da investiraju i započnu poslovanje u regionu, rekao je.
Intervju: Čvrst kinesko-afrički konsenzus o zelenom rastu i miru - predsednik Kenije
Predsednik Kenije Vilijam Ruto tokom intervjua za agenciju Sinhua u Najrobiju, u Keniji, 26. avgusta 2024. (Sinhua/Han Su)


Ruto prisustvuje Samitu Foruma o kinesko-afričkoj saradnji (FOCAC) 2024, koji se održava u Pekingu od 4. do 6. septembra.

Predstojeći samit FOCAC-a ima za cilj da izgradi konsenzus o tome kako Kina i afričke zemlje mogu da sarađuju na jačanju industrijalizacije, razvoja mladih talenata i modernizacije poljoprivrede, naveo je Ruto.

Kina, sa svojom konkurentskom prednosti u čistim tehnologijama, nudi afričkim zemljama model koji treba da slede u tranziciji ka zelenoj i otpornoj budućnosti, kazao je.

"Naš kontinent poseduje 60 odsto obnovljive energije na globalnom nivou. Kombinovanje naših obnovljivih izvora energije i tehnologija obnovljive energije iz Kine biće dobitni rezultat za obe strane", ukazao je Ruto.

Inicijativa za globalni razvoj, Inicijativa za globalnu bezbednost i Globalna civilizacijska inicijativa, koje je predložila Kina, ključne su za postizanje sveobuhvatnog prosperiteta, mira i jedinstva za čovečanstvo, rekao je Ruto.

"Naš zajednički stav kao kontinenta je da sarađujemo sa Kinom kako bismo osigurali da te tri inicijative doprinesu razvoju našeg kontinenta", kazao je.
Intervju: Čvrst kinesko-afrički konsenzus o zelenom rastu i miru - predsednik Kenije
Predsednik Kenije Vilijam Ruto tokom intervjua za agenciju Sinhua u Najrobiju, u Keniji, 26. avgusta 2024. (Sinhua/Li Jahui)


Dodao je da Globalni jug, koji predstavljaju Kina i Afrika, ima ključnu ulogu u kreiranju novih politika i zakona za promovisanje klimatskih akcija, reformu upravljanja, unapređenje mira i obezbeđivanje dugoročne stabilnosti u vreme dubokih geopolitičkih promena.

"Ovo je pozitivan pravac jer obogaćuje skup ideja koje svi možemo iskoristiti za rešavanje globalnih izazova", naveo je Ruto.

Ruto je rekao da vidi rastući odnos između Kenije i Kine i proširene mogućnosti ulaganja u njihov privatni sektor, navodeći povećan izvoz avokada, čaja i kafe iz Kenije u Kinu kao primer tog produbljivanja ekonomske saradnje.

Predsednik Kenije je takođe poželeo dobrodošlicu Kinezima da posete Keniju kako bi istražili njene bogate turističke resurse, od okeana do Nacionalnog rezervata "Masai Mara" i planine Kenija, kao i svu lepotu i kulturu zemlje.

To doprinosi učvršćivanju odnosa dva naroda, uz podsticanje kulturne razmene i upoznavanje različitih civilizacija.


Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika