Web Analytics
Izgradnja gasovoda u S.Makedoniji za interkonekciju biće gotova 2025, a u Srbiji 2027. - BetaRS

Izgradnja gasovoda u S.Makedoniji za interkonekciju biće gotova 2025, a u Srbiji 2027.

Tranzicija | 05.09.2024 | access_time 17:25
Izgradnja gasovoda u S.Makedoniji za interkonekciju biće gotova 2025, a u Srbiji 2027.
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović je danas na sastanku s delegacijom Vlade Severne Makedonije koja je od srede u poseti Srbiji izjavila da očekuje nastavak dobre saradnje u energetici i rudarstvu i realizaciji zajedničkih projekata među kojima je izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Severna Makedonija.

Dužina tog gasovoda u Srbiji je 47 kilometara i očekuje se da radovi u vrednosti 42 miliona evra budu završeni 2027. godine.

Potpredsednik Vlade Severne Makedonije Aleksandar Nikoloski je naglasio da je izgradnja gasnog interkonektora Srbija Severna Makedonija strateški projekat za njegovu zemlju.

On očekuje da gasovod između Severne Makedonije i Grčke bude završen iduće godine, čime bi se formirao "prirodni koridor" za transport prirodnog gasa od Grčke, preko Severne Makedonije do Srbije, što bi bilo veoma značajno za regionalnu energetsku bezbednost.
 
Đedović Handanović je na sastanku s Nikoloskim i potpredsednikom Vlade Severne Makedonije i ministarom za odnose među zajednicama Ivanom Stoilkovićem kazala da se izgradnjom gasne interkonekcije Srbija-Severna Makedonija obezbeđuje se diversifikacija pravaca i izvora snabdevanja, unapređuje se sigurnost snabdevanja Srbije, Severne Makedonije i čitavog regiona. 

Dodala je da će ta gasna interkonekcija omogućiti dalji razvoj distributivne mreže južne Srbije i integrisanje postojećih i budućih skladišnih kapaciteta prirodnog gasa u jedinstven energetski sistem.

"U toku je izrada Prostornog plana područja posebne namene, kao i Studije izvodljivosti i Studija o proceni uticaja na životnu sredinu koje su finansirane iz EU fondova", rekla je ministarka.

Đedović Handanović je istakla da dve zemlje imaju dobru saradnju i u okviru Energetske zajednice, s obzirom na sličan "energetski miks" i izazove s kojima se suočavaju, kao i da očekuje da se ta saradnja nastavi.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije