Web Analytics
Zadužbina Miodraga Kostića i Ministarstvo nauke potpisali sporazum o saradnji - BetaRS

Zadužbina Miodraga Kostića i Ministarstvo nauke potpisali sporazum o saradnji

Društvo | Izvor: Beta | 06.09.2024 | access_time 12:15
Zadužbina Miodraga Kostića i Ministarstvo nauke potpisali sporazum o saradnji
BETAPHOTO/Represent/Zaduzbina Miodraga Kostica/Jakov Simovic
Zadužbina Miodraga Kostića objavila je danas da je sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija potpisala sporazum o saradnji koji, kako je istaknuto, podrazumeva zajedničke aktivnosti na promociji naučno-tehnoloških dostignuća i naučno-istraživačkih organizacija.

Sporazum će omogućiti predstavljanje inovacione delatnosti kroz izložbeni prostor Show Lab-a koji će se nalaziti u Palati nauke, a posebna pažnja biće posvećena i projektu BIO4 Kampus, navedeno je u saopštenju.

"Zadužbina Miodraga Kostića je odvojila energiju, snagu i ideju da Beograd dobije 'Palatu nauke', mesto gde će nauka pričati građanima. Danas smo potpisali sporazum o mnogo dubljoj saradnji. 'Palata nauke' će sa jedne strane poslužiti našim naučno-istraživačkim organizacijama da organizuju konferencije, radionice i da komuniciraju nauku, a sa druge strane, mi kao ministarstvo, moći ćemo da prikazujemo naše velike projekte i projekte za budućnost, kao što je BIO4 Kampus", izjavila je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Nemanja Đorđević, upravitelj Zadužbine Miodraga Kostića kazao je da je sporazum važan jer će doprineti promociji i popularizaciji nauke.

"Kroz sve zajedničke aktivnosti, Zadužbina Miodraga Kostića, buduća 'Palata nauke' i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija pružiće podršku mladim talentima da rastu i razvijaju se, ali i da svojim idejama dođu do novih otkrića koja će možda promeniti svet kakav danas poznajemo. Pametni gradovi, mašinsko učenje, internet stvari, robotika, virtuelna stvarnost postali su deo naše svakodnevice zahvaljujući naučnim istraživanjima i naprednoj tehnologiji", kazao je on.

Dodao je kako veruje da će tom saradnjom inspirisati mlade ljude da u svemu što rade koriste dostignuća savremene nauke, nezavisno od toga da li će i sami postati istraživači.

Sporazum predviđa i realizaciju konferencija i predavanja u prostorijama "Palate nauke", saradnju sa Centrom za promociju nauke i podsticanje istraživanja i inovacija u Srbiji.

Istaknuto je i da će Zadužbina Miodraga Kostića "Palata nauke" svoja vrata za sve posetioce otvoriti krajem godine u zdanju na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša, u centru Beograda.

Ovim kapitalnim filantropskim darivanjem od 25 miliona evra, Miodrag Kostić želi da ostavi trajnu vrednost narodima sa ovih prostora, pružajući mogućnost naučnicima i istraživačima da karijere razvijaju u svojoj zemlji, navedeno je u saopoštenju.

Pored više od 30 interaktivnih eksponata i planetarijuma, u Zadužbini Miodraga Kostića nalaziće se i 19 istraživačkih centara kojima će rukovoditi profesori Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Teme