Web Analytics
Popović: Radi se na povećanju trgovinske razmene sa Rusijom - BetaRS

Popović: Radi se na povećanju trgovinske razmene sa Rusijom

Ekonomija | Izvor: Beta | 06.09.2024 | access_time 14:35
Popović: Radi se na povećanju trgovinske razmene sa Rusijom
Ministar bez portfelja zadužen za međunarodnu ekonomsku saradnju Srbije Nenad Popović izjavio je danas, povodom izjave predsednika Rusije Vladimira Putina na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku u vezi sa padom trgovinske razmene sa Rusijom, da su preduzeti konkretni koraci kako bi trgovinski obim bio povećan, a svi potencijali Ugovora o slobodnoj trgovini sa Rusijom u najvećoj meri bili iskorišćeni.

Kako je naveo, nakon dužeg vremena održao je sastanak predsednika mešovitih komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Rusije, na kome je sa ministrom za ekonomski razvoj Rusije Maksim Rešetnjikov definisan plan rada, kao i oblasti u kojima se može postići napredak u ekonomskoj saradnji, objavio je Popovićev kabinet.

Ministar je naglasio da je posle dužeg vremena dogovoren i sastanak mešovitih komiteta za novembar ove godine, koji bi trebalo kroz saradnju niza institucija dve zemlje, pruži nov zamah ekonomskim odnosima dve prijateljske zemlje.

Popović je najavio da sledeće nedelje putuje u Moskvu na sastanak sa ruskim zvaničnicima, kako bi se još preciznije definisala mapa puta ekonomske saradnje u mandatima dve nove vlade, ruske i srpske.

"Svakako se, od formiranja nove Vlade Srbije, oseća nova dinamika i novi impuls u ekonomskim odnosima naše dve zemlje, pre svega kroz rad mešovitih komiteta i kroz političku podršku predsednika Vučića realizaciji srpskih ciljeva u ekonomskim odnosima sa Rusijom", istakao je ministar.

Popović je dodao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uvek prepoznavao značaj ekonomske saradnje sa Rusijom u nekoliko oblasti važnih za razvoj zemlje, "potpuno razumevajući ogromne potencijale Ugovora o slobodnoj trgovini sa Rusijom, pre svega za naše privrednike i poljoprivrednike, ističući važnost rada mešovotog komiteta".

Ministar se nada da će uskoro, nakon svih održanih sastanaka dve strane i preduzetih mera da se trgovinska razmena poveća, biti vidljivi konkretni pozitivni rezultati koje će osetiti građani Srbije i domaća privreda.

Teme