Web Analytics
Dačić: Od početka godine 29 ubistava, zaplenjeno dve tone droge - BetaRS

Dačić: Od početka godine 29 ubistava, zaplenjeno dve tone droge

Hronika | 06.09.2024 | access_time 14:40
Dačić: Od početka godine 29 ubistava, zaplenjeno dve tone droge
Foto: Beta/Dragan Gojic

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, predstavljajući izveštaj o stanju bezbednosti u Srbiji za prvih šest meseci 2024. godine, da je u tom periodu bilo 29 ubistava, od kojih 18 teških i da je policija zaplenila više od dve tone droge.

Dačić je na sednici Odbora Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove rekao da je osnovni zaključak da je sačuvano stabilno stanje bezbednosti u Srbiji, a da su aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) odgovorile svim izazovima u različitim sektorima koje pokriva to ministarstvo.

Dačić je rekao da je broj ubistava opao u odnosu na isti period prošle godine i da je smanjen broj pokušaja ubistava (47) i pokušaja teških ubistava (12).

"Rasvetljena su sva ubistva i teška ubistva. Sva teška ubistva u pokušaju takođe, a rasvetljeno je i 80 ubistava u pokušaju", rekao je Dačić.

U prvih šest meseci oduzeto je više od dve tone droge, a najveće zaplene se tiču marihuane, zatim 62 kilograma heroina i 10 kilograma kokaina, dok je u vezi sa drogom podneto 2.336 krivičnih dela.

Ministar je naveo da je kod ilegalne trgovine narkoticima važna međunarodna saradnja sa Interpolom, Evropolom i policijama drugih država.

"Više miliona evra imovine je oduzeto od strane počinilaca dela, kada je reč o narkoticima. Te grupe su međunarodnog karaktera, imaju članove iz različitih grupa i njihovo delovanje često nije vezano samo za teritoriju Srbije, već cele Evrope. Sve zavisi od vrste droge i vrlo često su ti putevi droge isti kao i kada je u pitanju krijumčarenje ljudima", kazao je Dačić.

U vezi s borbom protiv terorizma naveo je primer napada na žandarma koji je obezbeđivao Ambasadu Izraela u Beogradu i akcije policije potom.

"To nema nikakve veze sa odnosom prema Bošnjacima i muslimanima i svaka zloupotreba u tom smislu je višestruko štetna, zato što je reč o vehabijskom pokretu, koji je i u svetu registrovan kao verski ekstremizam. Pripadnici tog pokreta se nalaze pod opservacijom naših bezbednosnih službi i trudićemo se da što više neutrališemo da dođe do mogućnosti terorističkih napada u našoj zemlji", rekao je Dačić..

Naveo je da je u Srbiji bilo 22.460 javnih skupova, od čega su većina bili sportski, a 11 je bilo neprijavljeno i 17 prekinuto, dok nijedan nije bio zabranjen, kao i da su u 82 slučaja blokirane saobraćajnice.

Broj krivičnih dela nad policajcima je porastao za 10 odsto, na 476, dodao je ministar, teško je povrđeno osam policajaca, a 133 lakše, a 72 odsto krivičnih dela je zbog upućivanja uvreda.

Dačić je dodao da je podneto i 169 krivičnih prijava protiv policajaca, zbog sumnje da su u vršenju službene dužnosti ili van nje izvršili neko krično delo.

Saobraćajnih udesa je bilo 15.025 u prvih šest meseci, a broj poginulih je opao za pet odsto, ali je godinama na oko 500 na godišnjem nivou.

Dodao je i da je cilj da se uvede sistem 112 - ne da bi to bio samo jedan broj koji se zove kada je problem u bezbednosti, nego se tako obezbeđuje i jedinstveno delovanje onih koji učestvuju u tom sistemu

Naveo je da je u prvih šest meseci ove godine zabeleženo 32.191 krivično delo, odnosno 6,2 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Bila su i 1.094 krivična dela protiv života i tela, od čega su 478 teške telesne povrede, 13 napada na LGBT osobe - pet verbalnih i osam fizičkih sa jednom težom i jednom lakšom povredom, 453 različita krivična dela uzvršili su mlađi od 19 godina, ali bez smrtnih posledica, dok je zabeleženo i 437 krivičnih dela i podnete 402 krivične prijave za ugrožavanje životne sredine.

Visokotehnološki kriminal je po rečima ministra u porastu i zabeleženo je 607 krivičnih dela, odnosno 8,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

"Tu je takođe veoma je važno pitanje međunarodne saradnje, prosto je nemoguće boriti se protiv visokotehnološkog kriminala, bez saradnje sa međunarodnim partnerima i dobijanja informacija od strane kompanija koje u vlasništvu imaju određene društvene mreže ili kanale komunikacije", dodao je Dačić.

Evidentirano je 46 lažnih anonimnih dojava, od čega 26 u školama, i šest u pravosudnim organima, podneto je 20 krivičnih prijava protiv lica koja su to radila.

Dačić je rekao da gotovo svakodnevno ima po oko 200 intervencija Sektora za vanredne situacije i da je ove godine bilo više od 25.000 intervencija, od čega je najveći deo vezan za požare.

"Pre neki dan je bilo 180 požara, i kada sagledate sve to, vidite koliki je stepen angažovanja ljudi u MUP-u", ukazao je on.

Teme