Web Analytics
Vučić sa Bocan Harčenkom u Loznici o Kosovu i Briksu - BetaRS

Vučić sa Bocan Harčenkom u Loznici o Kosovu i Briksu

Politika | 06.09.2024 | access_time 18:40
Vučić sa Bocan Harčenkom u Loznici o Kosovu i Briksu
prt.scr Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom razgovarao o svim pitanjima važnim za obe zemlje, o situaciji na Kosovu kao i o pozivu da učestvuje na samitu zemalja BRIKS-a.


"Danas sam dobio listu učesnika koja je velika i reč je o važnim i moćnim državama, a ja sam uz zahvalnost za poziv rekao sve što sam i ranije rekao i mi ćemo te razgovore nastaviti i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom", rekao je Vučić.

On je danas u Loznici upoznao ambasadora sa situacijom na Kosovu i Metohiji, svakodnevnim provokacijama, ugrožavanjem mira i stabilnosti i, kako je rekao, neefikasnom odgovoru koji su bili upleteni u dijalog.

Vučić je naveo da je bilo reči i o ekonomskim temama, o izgradnji dispečarskog centra ruske železnice i drugim brojnim projektima.

"Razgovarali smo i o saradnji u UN i drugim multilateralnim organizacijama", rekao je predsednik, pomenuo ubrzanje gasnog aranžmana kao i razgovore o obeležavanju 20. oktobra, Dana oslobođenja Beograda.



Bocan Harčenko: Poziv Vučiću da prisustvuje samitu BRIKS-a govori sve o značaju Srbije za Rusiju

Ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je danas da poziv ruskog predsednika Vladimira Putina srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, da prisustvuje samitu BRIKS-a u Kazanju, "govori sve o značaju Srbije za Rusiju".

Bocan Harčenko je nakon sastanka s Vučićem u Loznici novinarima rekao da se u Moskvi "u najvišoj meri ocenjuje principijelan i dosledan stav predsednika Srbije o saradnji sa Rusijom, i u odnosu na sankcije" koje Evropska unija traži od Srbije da budu uvedene Rusiji, u cilju usklađivanja spoljne politike.

"Naravno sankcije nisu prihvaćene i neće da budu prihvaćene od strane Srbije, što nama pruža mogućnost da idemo korak po korak napred, u do sada teškim uslovima, u razvoju naših odnosa", rekao je Bocan Harčenko.

On je kazao da se razmišlja "o održavanju međuvladine komisije" do kraja godine, što bi bilo, prema njegovim rečima, "veoma važno okupljanje" svih predstavnika institucija i poslovnih ljudi koji su uključeni u razvoj rusko-srpskih odnosa.

"U Rusiji su svesni najteže situacije na Kosovu, i Kosovo će biti jedno od najprioritetnijih pitanja i u toku takozvane ministarske sednice na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. U oktobru se očekuje zasedanje Saveta bezbednosti, i daće priliku i da Rusija iznese svoj principijelni stav, na osnovu Rezolucije 1244, za zaštitu Srba koji žive na Kosovu", kazao je Bocan Harčenko.

Bocan Harčenko je rekao i da je "dosta teška situacija zbog pritisaka na Banjaluku", kao i da je to "veoma važan deo spoljnopolitičke agende Rusije".

Teme