Web Analytics
U Parizu ugašena Paraolimpijska baklja, Igre su zvanično završene - BetaRS

U Parizu ugašena Paraolimpijska baklja, Igre su zvanično završene

Olimpijada | Izvor: Beta-AFP | 08.09.2024 | access_time 22:45
U Parizu ugašena Paraolimpijska baklja, Igre su zvanično završene
U Parizu je večeras na Stadionu Francuske ugašena Paraolimpijska baklja što predstavlja zvaničan kraj tih Igara koje su počele 28. avgusta.

Baklju je ugasila francuska parasportistinjka Oreli Ober (Aureli Aubert) okružena sa nekoliko sportista, takođe iz Francuske.

Ubrzo posle ugašene baklje, gorionik koji se nalazi u parku Tiljeri kod muzeja Luvr, je potamneo, što takođe označava kraj olimpijskog leta u Parizu.

Na Stadionu Francuske posle zvaničnog dela zatvaranja sa govorima i predajom Paraolimpijske zastave zvaničnicima Los Anđelesa, koji je naredni domaćin Igara 2028. godine, ceremonija je nastavljena muzičkim delom i proslavom pod nazivom "Pariz je praznika".

Olimpijske igre, obeležene između ostalog neviđenom ceremonijom u gradu, zatim Paraolimpijske igre, prve ikada organizovane na francuskom tlu, bile su sveukupno uspešne tokom ovog leta "gde su ljudi razgovarali jedni sa drugima", saopštili su organizatori.

Istorijska mesta Pariza, kao što su Marsova polja, Ajfelova kula, Trg Konkord, Palata Invalica i avenija Jelisejskih polja, bila su ovog leta i mesta takmičenja za Olimpijske i Paraolimpijske igre sa prodatih oko 12,1 miliona karata.

Kineski sportisti su osvojili najviše, 220, medalja tokom Paraolimpijskih igara, dok je Srbija оsvојila јеdnu zlаtnu mеdаlju, tri srеbrnе i dvе brоnzаnе, naveo je Paraolimpijski komitet Srbije.

Proslava se nastavlja sa nastupima 24 di-džejeva i sa Žan-Mišela Žara (Jean-Michel Jarre) koji odaju počast za oko 5.000 paraolimpijskih takmičara, koji su na početku večeri prošetali stadionom sa nacionalnim zastavama.

Teme